- Annen juledag smeller uværet til

Kvinnenavn på U blir det neste ekstremværet - meteorologene kommer med nytt varsel i morgen.

STENGT OVER HARDANGERVIDDA: Det blåser vannrett over Hardangervidda, her ved Dyranut på riksvei 7 klokka 10.50 i formiddag. Veien ble først stengt per perspnbiler og så for all trafikk klokka 05 i natt, og blir ikke gjenåpnet i løpet av julaften. Kamera: vegvesen.no
STENGT OVER HARDANGERVIDDA: Det blåser vannrett over Hardangervidda, her ved Dyranut på riksvei 7 klokka 10.50 i formiddag. Veien ble først stengt per perspnbiler og så for all trafikk klokka 05 i natt, og blir ikke gjenåpnet i løpet av julaften. Kamera: vegvesen.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forrige ekstremværet 29. januar i år het Tor. Det neste får dermed et så langt hemmelig kvinnenavn på U.

Og det kan bli på Vestlandet og fjellstrøkene i Sør-Norge i jula. Meteorologisk institutt har allerede kommet med et såkalt Fase A-varsel: Fase A: om økt overvåking før mulig ekstremvær.

- Vi har vurdert i dag at det ikke blir noen endring på julaften. Men vi gjør en ny vurdering på første juledag, sier statsmeteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk institutt Bergen til Dagbladet lørdag formiddag.

Neste oppgradering heter i så fall Fase B på værspråket: Korttidsvarsel før ekstremt vær ventes å inntreffe.

ENORME KREFTER: Espen Meringdal klarte å fange øyeblikket i januar, da ekstremværet Tor fikk tak på stålcontainer på flere tonn like utenfor verandaen hans i Skaret på Valderøya. Video: Espen Meringdal Vis mer Vis mer

Og i fase C er uværet i gang.

Det er et kraftig lavtrykk på vei fra Atlanterhavet som skaper farlige tilstander langs hele kysten fra Lindesnes og nord til Trøndelag - og på fjellet innenfor.

Her kan du sjekke ditt norske julevær.

- 2. juledag smeller det til

- Uansett vil vinden bli så kraftig fra utpå dagen 2. juledag og natt til 3. juledag. Den vil merkes godt også i lavlandet i sør og øst, sier Skare.

Storm-meteorolog Ane Nyrerød bruker følgende beskrivelse på TV2 Nyhetskanalen i formiddag:

- 2. juledag smeller det til. Hvis du har planlagt å kjøre bil over fjellet den dagen, bør du heller framskynde til 1. juledag.

Gislefoss: - Ville tenkt meg om to ganger

Vakthavende ved Meteorologisk på Blindern, statsmeteorolog Kristen Gislefoss er også klar i sine advarsler om bilkjøring over fjellet mandag:

- Jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg la ut med bil den veien 2. juledag, ja. Da hadde jeg nok valgt å kjøre noen timer ekstra rundt eller utsette, eventuelt framskynde, sier Gislefoss til Dagbladet.

Her er værvarselet i tekst til og med 2. juledag.

Han peker på at lavtrykket fra vest også vil få konsekvenser for vannstanden langs kysten helt fra spissen av Rogaland til svenskegrensa.

- Mye vann vil bli presset inn i Skagerrak-bassenget, og vannstanden vil bli 60-70 centimeter høyere enn normalt allerede til natta, sier han.

Stengt over fjellet

Fem fjelloverganger i Sør-Norge er helt stengt siden i går kveld eller i natt:

HERJINGER: Det forrige ekstremværet i Norge var Tor. Her traff Tor Nordsjøen og oljeplattformen Troll C. Bildene er filmet av de ombord. Video: Troll C/Statoil / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- E134 Haukeli

- riksvei 7 Hardangervidda

- riksvei 13 Vikafjellet

- fylkesvei 50 Hol Aurland

- fylkesvei 53 Tyin Årdal

Her kommer Statens vegvesen med løpende, oppdaterte trafikkmeldinger.