Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annenhver dag får et barn kreft i Norge

Håper kampanjevideo vil øke støtten til barnekreftforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knapt tolv timer etter barnekreftkampanjen «Hva ville du gjort hvis bestevennen din ble syk?» ble lagt ut på Barnekreftforeningens Facebook og Youtubekanal, hadde over 100 000 personer sett det rørende klippet.

Nå har antallet doblet seg og videoen er blitt delt over 8000 ganger samtidig som hjertene stadig strømmer inn i kommentarfeltet.

Videoen er laget i forbindelse med Den internasjonale barnekreftdagen 15. februar, hvor målet er å øke folks kunnskap om barnekreft og å samle inn penger til forskning.

- Det var viktig for oss å ikke ha et for negativt fokus. Vi velger derfor å fokusere på at 4 av 5 barn overlever kreft, snarere enn å si at 1 av 5 barn dør, sier pressekontakt Marius Myhrvold til Dagbladet. 

Får fram barnas omtanke og refleksjon I videoen stilles barn av de ansatte i Gambit spørsmål om hva de ville gjort dersom deres beste venn ble syk.

Se de rørende svarene i videoen over.

- Vi ville ikke stille barna for tøffe spørsmål, men gjennom å spørre på denne måten får vi fram barnas varme omtanke og refleksjon.

På stedet hvil Hvert år får rundt 200 norske barn og ungdommer kreft, i gjennomsnitt dør 40 av disse. En statistikk som har stått ganske stille de siste 15 årene, ifølge Barnekreftforeningen.

- Barn rammes av andre typer kreft enn voksne. Behandlingen er ofte komplisert og svært krevende, og kan føre til behandlingsrelaterte komplikasjoner. Det er derfor et stort behov for forskning som gir økt kunnskap om behandlingsmetoder, resultater og bivirkninger, forteller styreleder i barnekreftforeningen Marianne Gunnerud.

- Ett av fem barn som får kreft dør. Denne statistikken har stått stille altfor lenge, sier Gunnerud.

- Dårligst i Norden Hun etterspør mer forskning på barnekreft i Norge.

- Det pågår et sterkt forskningssamarbeid mellom de nordiske landene. Imidlertid har ikke Norge bidratt med midler til forskning på barnekreft på lik linje med de andre medlemslandene.

Dette ønsker Barnekreftforeningen å endre på.

- Norge, som det mest ressurssterke landet i Norden burde bidra mye mer. Det er foreløpig Sverige som er hovedbidragsyter, sier hun. 

- Viktig med mer forskning Koordinator for Program for klinisk forskning i Norges forskningsråd, Henrietta Blankson, svarer ikke direkte på kritikken som Barnekreftforeningen kommer med, men sier seg imidlertid enig i at vi behøver mer forskning på sykdom hos barn.

VILLE GJORT ALT I VERDEN: Et av barna i videoen forteller hva han ville gjort dersom hans favorittperson, broren, hadde blitt syk. Foto: Barnekreftforeningen
VILLE GJORT ALT I VERDEN: Et av barna i videoen forteller hva han ville gjort dersom hans favorittperson, broren, hadde blitt syk. Foto: Barnekreftforeningen Vis mer

-  Forskningsrådet skal starte opp nye helseprogrammer fra 2016, hvor det vil legges stor vekt på medisinsk forskning for barn.

Hun presiserer videre på lik linje med Barnekreftforeningen at barn ikke bare er mindre utgaver av voksne, og at man derfor ikke uten videre kan overføre resultater fra studier utført på voksne til barn.

Engasjerer barna Kampanjevideoen er en del av en større innsamlingsaksjon i forbindelse med helgens markering hvor barna står i sentrum. For å sette søkelyset på behovet for støtte til forskning på barnekreft, har Barnekreftforeningen invitert utvalgte skoler og barnehager til å delta som «Juniorhelter». 

- Juniorheltene skal bidra i innsamlingen gjennom å sende inn superhelttegninger som vil selges på stands rundt omkring i landet. Mange av disse barna kan treffes på lokale stands under kampanjeperioden, der de samler inn penger, utkledd som ekte superhelter, sier Gunnerud.

I tillegg til at Juniorheltene bistår Barnekreftforeningens fylkesforeninger på stands i nærmiljøet, markeres Den internasjonale barnekreftdagen med ulike aktiviteter på sykehusene.

Også i år arrangerer tatoveringsstudioer initiativet «Kroppskunst mot Barnekreft» og vil den 15. februar tatovere små fastsatte motiver for 500 kroner, til inntekt for Barnekreftforeningen.