Nesten hver andre sjåfør som mister livet i trafikken er ruset på alkohol, narkotika eller legemidler, ifølge en ny studie. Foto: Heiko Junge / Scanpix .
Nesten hver andre sjåfør som mister livet i trafikken er ruset på alkohol, narkotika eller legemidler, ifølge en ny studie. Foto: Heiko Junge / Scanpix .Vis mer

Annenhver dødssjåfør er ruset

Påvirket av alkohol, rusmidler eller legemidler, viser en nordisk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alkohol eller alkohol i kombinasjon med andre rusmidler og legemidler er det vanligste. Færre ofre har kun legemidler eller kun ulovlige rusmidler i blodet, skriver Aftenposten.

Studien er utført av Folkehelseinstituttet i Norge (FHI), i samarbeid med tilsvarene instanser i de øvrige nordiske landene, og den er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Accident Analysis Prevention.

Blodprøver fra 1.200 sjåfører som omkom i kollisjoner, utforkjøringer og andre typer bilulykker i årene 2001 og 2002 er analysert.

85 prosent av dødsofrene var menn, flertallet i alderen 20 til 29 år. Hele 42 prosent av dem hadde spor etter alkohol, legemidler eller ulovlige rusmidler i blodet.

Andelen som hadde alkohol i blodet var omtrent den samme i Norge, Sverige og Finland, mens forekomsten av legemidler og ulovlige rusmidler var noe høyere i Norge, viser undersøkelsen.

- Dette kan tyde på at det blant de norske sjåførene var flere med misbruksproblemer enn i Sverige og Finland, skriver forskerne.

I såkalte eneulykker, der kun sjåførens egen bil var involvert, hadde hele 66 prosent av de omkomne under 30 år alkohol og eller andre stoffer i blodet.

For sjåfører over 50 år var den tilsvarende andelen 48 prosent.

(NTB)