Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annenhver kvinne angrer sitt første samleie

Unge kvinner på New Zealand angrer sitt første samleie og ønsker at de hadde ventet. Nysgjerrighet, følelser og mye alkohol er den mest vanlige grunnen til at de hadde sex for tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som de unge kvinnene på New Zealand debuterer seksuelt tidligere enn sine mødre, viser nyere forskning at flere ønsker at de hadde ventet. Ungdom blir stadig mer konservative i sitt syn på sex selv om ungdommenes seksuelle atferd endrer seg.

 Det velrenommerte magasinet British Medical Journal presenterer i årets første utgave en stor undersøkelse om sexvaner på New Zealand. Trendene derfra underbygger tidligere norsk forskning som viser at dagens ungdom har et langt mer konservativt syn på sex enn foreldrene sine.

Flertall

Men i motsetning til ungdom i Norge der bare 16 prosent angrer sitt første samleie, er det et flertall på 54 prosent av kvinnene i New Zealand som gjør det.

 Majoriteten av kvinnene i undersøkelsen hadde sitt første samleie i 16-års alderen. I Norge har den seksuelle debutalderen ligget stabilt noe høyere med 17 år for jenter og 18 år for gutter.

  Det som får ungdom til å ta skrittet fullt ut, er ofte nysgjerrighet, forelskelse eller alkohol.

 Men svært mange føler seg altså ikke vel når alt er over. Av dem som debuterte før de fylte 16 år, var det 70 prosent som angret.

Dyp skuffelse

 Det er færre som angrer i Norge. Bente Træen, forsker ved Statens institutt for folkehelse ser det i sammenheng med at likhetstanken er kommet lenger i Skandinavia. Ungdom lærer til nesten det ekstreme at sex er helt i orden så lenge samleie er frivillig, med en du er glad i og foregår i sikre former.

  Jenter blir fortalt at de har lov til å si nei. Dermed er det mindre politisk korrekt å angre.

 Det er også forskjell på kjønnene i hvordan de vurderer det første samleiet:

 - De som angrer, er nesten alltid dypt skuffet fordi de ikke ble sammen, eller fordi de hadde drukket alkohol, sier Bente Træen.

 - Jentene henger det første samleiet utelukkende på følelser knyttet til kjærlighet, mens gutta er bedre til å skille selve sex-akten og det følelsesmessige, sier hun.

Prøveomgang

Guttene ser i sterkere grad enn jentene på den første samleie som en prøveomgang. De har ikke alltid de samme forventningene til følelser og blir derfor ikke skuffet like ofte.

 - Jentene er mer følelsesmessige sårbare, hevder Træen.

 Men når en gutt først angrer, er det uttrykk for en dyp emosjonell skuffelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!