BAKST: 59 prosent av kvinnene og 40 prosent av mennene svarer at de baker alle julekakene selv i en ny undersøkelse. Her hjemme hos Liv Kjos i Spydeberg, som baker den lokale spesialiteten lettekaker. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
BAKST: 59 prosent av kvinnene og 40 prosent av mennene svarer at de baker alle julekakene selv i en ny undersøkelse. Her hjemme hos Liv Kjos i Spydeberg, som baker den lokale spesialiteten lettekaker. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Annenhver nordmann baker julekakene selv

Halve befolkningen baker fortsatt alle julekakene selv. Andelen som baker selv er høyest i distriktene og lavest i byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På oppdrag fra Nationen har meningsmålingsinstituttet Sentio stilt 1.000 nordmenn spørsmålet «Lager du julekakene selv, eller kjøper du dem?». 59 prosent av kvinnene og 40 prosent av mennene svarer at de baker alle julekakene selv.

- Funnet viser at nordmenn fortsatt er opptatt av julekaker. Som julekakeentusiast og leder av Bygdekvinnelaget synes jeg det er veldig fint, sier Kathrine Kleveland.

Hun mener julebaksten er viktig fordi den er en del av vår matkultur, som igjen er en del av vår identitet.

- Jeg tror det er viktig at vi holder på noen tradisjoner. Gjentakelser betyr mer enn vi aner, sier Kleveland.

I Nationens undersøkelse kommer det fram at andelen som baker alle julekakene selv er størst på landsbygda og minst i byene.

- Tradisjonene sitter nok fortsatt litt fastere på bygda, så det overrasker meg ikke, sier Kleveland.

I Oslo og andre byer med mer enn 50.000 innbyggere velger rundt 20 prosent å kjøpe alle julekakene. På landsbygda og på mindre steder er det kun 15 prosent som kjøper alt. Rundt 20 prosent av oss både lager og kjøper julekaker.

(NTB)