Annenhver somalier tygger khat

Må tas på alvor, mener APs Jan Bøhler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Annenhver somaliske mann i Oslo tygger den narkotiske planten khat regelmessig. Aps helsepolitiske talsmann, Jan Bøhler, mener at problemet nå må tas på alvor.

Det bor omkring 18 000 mennesker med somalisk bakgrunn i Norge, vel halvparten av dem i Oslo.

Ifølge Rusmiddeletatens kompetansesenter bruker mellom 50 og 70 prosent av alle somaliske menn i hovedstaden khat regelmessig.

- Khat er ulovlig i Norge, men det selges 1 tonn av stoffet et steinkast fra politihuset på Grønland hver uke. Det er med andre ord snakk om store verdier, og det er åpenbart at innførsel og salg kontrolleres av kriminelle bander. Det er helt uakseptabelt at politiet ikke tar dette på alvor, sier Aps helsepolitiske talsmann, Jan Bøhler.

- Det ville blitt ramaskrik hvis vi hadde lukket øynene for et slikt problem i et etnisk norsk miljø, mener han.

Khat-tyggingen tærer på økonomien til mange somaliere og fører til oppløste familier.

- Mange bruker så mye som 700 kroner hver dag på khat. Misbruket fører også til problemer for kvinnene. Mannfolkene tygger khat til fire-fem-tida på morgenen og sover hele dagen. Kvinnene får derfor hele byrden med å oppdra barna, sier Bøhler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer