Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annenhvert minutt dør et afghansk barn

Og hver halvtime dør en mor under svangerskap eller fødsel.

- Det er bare de sterkeste og heldigste barna som overlever og vokser opp i Afghanistan, sier artisten Samsaya, som besøkte Redd Barnas jordmorskole i landet hvor hvert fjerde barn dør før det rekker å feire femårsdagen sin. Alle foto: Mats Lignell/Redd Barna.
- Det er bare de sterkeste og heldigste barna som overlever og vokser opp i Afghanistan, sier artisten Samsaya, som besøkte Redd Barnas jordmorskole i landet hvor hvert fjerde barn dør før det rekker å feire femårsdagen sin. Alle foto: Mats Lignell/Redd Barna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg var i Afghanistan sammen med Redd Barna, møtte jeg Ayisha, en ung jente på 17 år, som var i ferd med å avslutte jordmorutdannelsen. Hun fortalte meg at hun hadde vært med på 8 fødsler. Og det var før hun begynte på denne utdannelsen! forteller Samsaya, artist og programleder for Rødnesedagens tv-show den 25. november.

Ville gå fra dør til dør - Det sier mye om behovet for jordmødre i Afghanistan at Ayisha allerede ble brukt som en ressurs. Ayisha gledet seg til å bli ferdig med utdannelsen og dra tilbake til landsbyen sin, sier Samsaya.

Hun forteller at Ayisha ville hun gå fra dør til dør og fortelle alle gravide at de måtte komme til henne for å få råd og hjelp, og hvis de ikke hadde så mye penger, var ikke det så farlig.

- Motivasjonen hennes var å hjelpe. Hun vet at mange familier rett og slett ikke har råd til å betale for medisinsk hjelp. Det er ikke slik at de tar av sparepengene sine — dette er penger de ikke har. Tenk deg å ikke ha råd til å redde et liv, sier Samsaya.

Dør i barsel Artisten forteller at behovet for kunnskap om spedbarnsstell og om viktigheten av hygiene er stort. Kvinner dør i barselseng av komplikasjoner som kan være enkle å behandle dersom de hadde hatt tilgang på helsearbeidere med grunnleggende kunnskap om fødselshjelp.

Landsbyen hvor Ayisha kom fra hadde hittil bare hatt en sesongåpen helseklinikk. Lege og jordmor kom når veiene fungerte og var trygge. Selv hadde hun mistet en tante og hennes baby fordi det ikke var noe helsepersonell i landsbyen da tanten fødte.

Døde etter fødsel - Jeg var med en lege på et landsbybesøk hos en familie. Besteforeldrene hadde fått et barnebarn. Da svigerdatteren deres skulle føde, var verken lege eller jordmor tilgjengelig, sier Samsaya.

Denne babyen og moren var heldig og fikk hjelp. 85% av afghanske kvinner føder uten profesjonell hjelp. Andelen er enda høyere på landsbygda. Freshta (avbildet) er student ved jordmorskolen og hjalp dette lille knøttet til verden bare seks timer før bildet ble tatt.
Denne babyen og moren var heldig og fikk hjelp. 85% av afghanske kvinner føder uten profesjonell hjelp. Andelen er enda høyere på landsbygda. Freshta (avbildet) er student ved jordmorskolen og hjalp dette lille knøttet til verden bare seks timer før bildet ble tatt. Vis mer

Hun forteller at fødselen gikk bra, og bestefaren fikk gitt beskjed til sønnen, som var i Kabul for å tjene penger til familien, og gratulerte ham.

Litt senere døde barnets mor av komplikasjoner etter fødselen. Bestefaren måtte sende ny beskjed til sønnen. Og selv for meg uten medisinsk ekspertise var det lett å se at livet til barnbarnet hang i en tynn tråd.

- Et så lite og skrøpelig barn har jeg bare sett i kuvøse her i Norge, og dette barnet var faktisk noen måneder gammelt. Men smokken falt ned på gulvet noen ganger, og ble puttet rett i munnen på barnet igjen. Og gulvet ble delt av både mennesker og dyr, sier Samsaya.

Hun forteller at barnet fikk morsmelkerstatning fra en uvasket tåteflaske, og vannet de brukte var altfor varmt, så babyen skrek. Legen var raskt ute med å forklare at de måtte koke smokken og flasken, og at melken ikke skulle være så varm.

Å miste et barn føles likt over hele verden: - Jeg lider fortsatt etter at jeg mistet det første barnet mitt, forteller Shahzada (35) til Redd Barnas medarbeidere. Shahzada er nå ni måneder på vei med nummer to. Hun har bare vært til svangerskapskontroll en gang. Klinikken ligger for langt unna og mannen hennes må arbeide og kan ikke følge henne. - Når jeg ser krybben, minner den meg om Taher, sier hun. Sønnen var tre år gammel da han døde.
Å miste et barn føles likt over hele verden: - Jeg lider fortsatt etter at jeg mistet det første barnet mitt, forteller Shahzada (35) til Redd Barnas medarbeidere. Shahzada er nå ni måneder på vei med nummer to. Hun har bare vært til svangerskapskontroll en gang. Klinikken ligger for langt unna og mannen hennes må arbeide og kan ikke følge henne. - Når jeg ser krybben, minner den meg om Taher, sier hun. Sønnen var tre år gammel da han døde. Vis mer

-  Jeg vet ikke om babyen lever nå. Å føde i Afghanistan er ikke en grei sak. Det dreier seg bokstavelig talt om liv og død, forteller Samsaya.

Ett av fire barn dør Afghanistan er et av landene i verden med høyest barnedødelighet. Ett av fire barn dør før de fyller fem. De fleste av dem dør under eller rett etter fødselen.

- I Afghanistan i dag er det slik at de fleste mødre mister ett barn. Noen mister flere, men de fleste afghanske kvinner kan regne med at de vil miste et barn, forteller Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

- Det er farlig å være gravid og å føde i Afghanistan, istemmer Synne Holan  jordmor og lektor ved Høgskolen i Vestfold. Hun forklarer at de fleste afghanske kvinner føder uten kyndig hjelp.

- Tradisjonelle fødselshjelpere er  til stede ved de fleste hjemmefødseler, og noen av dem har selvsagt mye uformell kunnskap som kan være god, mens andre er feilinformert og kan gjøre mye skade, sier Holan.

Den ene av de nye jordmorutdanningene som er for kvinner med gjennomført 9-årig grunnskole  åpnet opp for at også  de tradisjonelle jordmødrene skulle få komme inn på jordmorskolen og få en utdannelse.  De får en rolle innenfor helsesystemet, men skal ikke hjelpe til ved fødsler. Det skal de utdannede jordmødrene ta seg av.

Holan forteller at studieplassene ved jordmorskolene etter hvert er blitt ettertraktet.

Får respekt - De som har tatt en jordmorutdanning, nyter respekt når de kommer tilbake til lokalsamfunnet. Når landsbyens familieoverhoder har inspisert skolen og sett at den er trygg og at lærerne er til å stole på, sender de de unge jentene sine hit. Typisk må jentene i det første kullet kjempe for å få gå på skolen. Når det andre kullet starter opp, har ryktet gått, og de hjemme har sett at jentene faktisk har lært mye og at de kan tjene penger til seg og familien på dette. Da sender landsbyen gjerne to jenter til. Når det tredje kullet går i gang, er skolen blitt populær, forteller Holan.

Det er fortsatt stor mangel på kvinnelige helsearbeidere i Afghanistan. Taliban forbød i sin tid kvinner å utdanne seg. Et samtidig forbud mot å la mannlige helsearbeidere behandle kvinner, ga myndighetene et dilemma. Det var rett og slett ikke nok kvinnelige helsearbeidere i landet. Holan forteller at problemet ble løst på en svært pragmatisk måte ved at Taliban på våren  2001 i all stillhet åpnet opp medisinerstudiene ved et sykehus i Kabul for kvinner igjen og tillot i hvert fall en sykepleierskole nær Khandahar.

- Må få hjelp der de bor - Da jeg var der i 2009, var det rundt 8000 jordmødre i landet. Noen av dem hadde vendt tilbake til landet sitt etter år i landflyktighet, og mange av dem er blitt utdannet ved de nye jordmorskolene. Det er gjort mye, men det trengs mange flere fordi landet er så stort og det er vanskelig å forflytte seg både for gravide og helsepersonell, sier Holan.

Hun peker på at det er viktig at fødende kan få tilgang på en jordmor der de bor. Etter hvert ønsker den afghanske jordmorforeningen, som holder et faglig høyt nivå, å utvide lengden på utdannelsen for å heve kvaliteten. Men det viktigste akkurat nå er å få enda flere jordmødre ut i praksis.

Samsaya er preget av det sterke møtet med det hun kaller et Afghanistan uten slør:

- Her blir det sådd et frø som vokser seg til et stort tre. Landsbyen til Ayisha har mistet mange mødre og barn fordi det ikke fantes noen som kunne hjelpe. Nå skal Ayisha snart tilbake som ferdig utdannet jordmor. Og det sprer seg allerede: Landsbyen hennes har sett at Ayisha har lært mye, og de er i ferd med å sende to nye jenter til skolen for å la dem utdanne seg til å bli jordmødre.

Ingen lek å være barn i Afghanistan: Bare 50% av barn mellom 7 og 13 år går på skolen, og langt flere er feilernærte.
Ingen lek å være barn i Afghanistan: Bare 50% av barn mellom 7 og 13 år går på skolen, og langt flere er feilernærte. Vis mer
- I Afghanistan er det å føde faktisk livsfarlig. Å miste et barn er bokstavelig talt en dagligdags sak, men det betyr selvsagt ikke at de ikke sørger dypt over barna, sier artist og programleder for Redd Barnas Rødnesedag, Samsaya (t.v.). Hun møtte Ayisha (17), som er student ved Redd Barnas jordmorskole.
- I Afghanistan er det å føde faktisk livsfarlig. Å miste et barn er bokstavelig talt en dagligdags sak, men det betyr selvsagt ikke at de ikke sørger dypt over barna, sier artist og programleder for Redd Barnas Rødnesedag, Samsaya (t.v.). Hun møtte Ayisha (17), som er student ved Redd Barnas jordmorskole. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling