Annenhvert minutt dør et afghansk barn

Og hver halvtime dør en mor under svangerskap eller fødsel.

- Det er bare de sterkeste og heldigste barna som overlever og vokser opp i Afghanistan, sier artisten Samsaya, som besøkte Redd Barnas jordmorskole i landet hvor hvert fjerde barn dør før det rekker å feire femårsdagen sin. Alle foto: Mats Lignell/Redd Barna.
- Det er bare de sterkeste og heldigste barna som overlever og vokser opp i Afghanistan, sier artisten Samsaya, som besøkte Redd Barnas jordmorskole i landet hvor hvert fjerde barn dør før det rekker å feire femårsdagen sin. Alle foto: Mats Lignell/Redd Barna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Da jeg var i Afghanistan sammen med Redd Barna, møtte jeg Ayisha, en ung jente på 17 år, som var i ferd med å avslutte jordmorutdannelsen. Hun fortalte meg at hun hadde vært med på 8 fødsler. Og det var før hun begynte på denne utdannelsen! forteller Samsaya, artist og programleder for Rødnesedagens tv-show den 25. november.

Ville gå fra dør til dør - Det sier mye om behovet for jordmødre i Afghanistan at Ayisha allerede ble brukt som en ressurs. Ayisha gledet seg til å bli ferdig med utdannelsen og dra tilbake til landsbyen sin, sier Samsaya.

Hun forteller at Ayisha ville hun gå fra dør til dør og fortelle alle gravide at de måtte komme til henne for å få råd og hjelp, og hvis de ikke hadde så mye penger, var ikke det så farlig.

- Motivasjonen hennes var å hjelpe. Hun vet at mange familier rett og slett ikke har råd til å betale for medisinsk hjelp. Det er ikke slik at de tar av sparepengene sine — dette er penger de ikke har. Tenk deg å ikke ha råd til å redde et liv, sier Samsaya.

Dør i barsel Artisten forteller at behovet for kunnskap om spedbarnsstell og om viktigheten av hygiene er stort. Kvinner dør i barselseng av komplikasjoner som kan være enkle å behandle dersom de hadde hatt tilgang på helsearbeidere med grunnleggende kunnskap om fødselshjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer