Annes nye mann

De ble kjent med hverandre under Norges Banks årsmiddag. Da hadde høyesterettsadvokat Ole Lund statsråd Anne Enger Lahnstein til bords. Fredag ettermiddag i forrige uke ringte Lahnstein til Lund for å fortelle at regjeringen ønsket ham som styreformann i Statoil. Han sa ja på strak arm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det å bli styreleder i Statoil, et av landets viktigste selskaper, det sier jeg ikke nei til. Jeg sa i sin tid ja til å bli styreformann i DnB fordi jeg alltid hadde hatt lyst på et styreverv i en stor forretningsbank. Jeg vil gjerne prøve å gjøre en god jobb, sier Ole Lund.

Den 64 år gamle advokaten er en av landets mest drevne styrerepresentanter og en grå eminense i næringslivet.

At han i tillegg har vist varierende vilje til å selge ut statlige eierandeler, har ganske sikkert gitt ham en plass i Anne Enger Lahsteins utklippsbok. Lund meldte seg ut av Høyre i 1996 i protest mot partiets kamp mot å la DnB eller Aegon få konsesjon til å overta forsikringsselskapet Vital. Han begrunnet også utmeldelsen med Høyres arbeid med å privatisere Oslo Energi. Slik sett er det neppe tilfeldig at den tidligere Sp-lederen plukket fram Lund til å lede Statoil inn i neste århundre.

Avtroppende konsernsjef Harald Norvik, Høyre og nå sist Fremskrittspartiet har for alvor satt fart i debatten om å gjennomføre en delprivatisering av Statoil. Lahnstein er blant de mest skeptiske til å privatisere statsoljeselskapet. Naturlig nok valgte hun ikke en privatiseringskåt leder.

Og Lund har ikke til hensikt å forhaste seg.

- Jeg har ingen fastspikret holdning til privatisering. Jeg var motstander av at staten skulle selge seg ned i DnB, mens jeg nå arbeider med å privatisere Norsk Medisinaldepot. Det varierer fra bedrift til bedrift. For Statoil vil det være naturlig at det nye styret arbeider videre med problemstillingen. Spørsmålet må gjennomdrøftes. Til sjuende og sist er det imidlertid de politiske myndighetene som skal ta stilling til dette, sa Ole Lund til Dagbladet etter at han og Anne Enger Lahnstein sammen kom smilende ut fra et møte i Olje- og energidepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer