SINGAPORE: Etter at Annette ble funnet av redningmannskap, ble hun fraktet til sykehus i Singapore. Foto: Privat
SINGAPORE: Etter at Annette ble funnet av redningmannskap, ble hun fraktet til sykehus i Singapore. Foto: PrivatVis mer

Flykrasj

Annette (55) var den eneste som overlevde flykrasjet. Lå åtte dager alene i jungelen

- Han var død, ribbeina hadde smadret lungene på grunn av setebeltet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. november 1992 krasjet et Vietnam Airlines-fly midt i den vietnamesiske jungelen.

Flyet var på vei til flyplassen i Nha Trang da det ble utsatt for en tropisk syklon. Uværet førte til at flyet falt under sikker høyde. Det traff bakken på toppen av en fjellvegg, før det krasjet inn i trær og landet 350 meter unna, skriver Aviation Safety Network om styrten i sin ulykkesdatabase.

Om bord på flyet satt 31 mennesker - 25 passasjerer og seks ansatte. Blant dem var nederlandske Annette Herfkens (55) og forloveden Willem van der Pas.

Hun var den eneste som overlevde.

- Han var død

I et intervju med New York Post forteller 55-åringen nå om den fryktelige opplevelsen i forbindelse med en nyutgivelse av sin egen bok.

Herfkens bodde på den tida i Madrid, mens forloveden, som hun bare kaller Pasje, var bosatt i Vietnam. Før ulykka i 1992 var hun på besøk i Vietnam, og Pasje hadde overrasket henne med en ferie i Nha Trang - et resortområde sør i Vietnam.

MISTET FORLOVEDEN: Annette sammen med forloveden Pasje før ulykka. Foto: Privat
MISTET FORLOVEDEN: Annette sammen med forloveden Pasje før ulykka. Foto: Privat Vis mer

Før flyet tok av spurte hun ham om hvorfor de ikke bare kunne ha kjørt bil i stedet for. Hun fikk klaustrofobi av fly.

- Jeg satte meg nervøst ned. 50 slitsomme minutter seinere falt flyet enormt og Pasje så redd på meg. 'Selvfølgelig faller et drittlekefly som dette slik', sa jeg og strakk meg etter hånda hans. 'Det er bare en luftlomme - ikke bekymre deg'.

Slik skildrer hun øyeblikket før flyet på nytt skulle miste høyde. Like etter møtte det bakken, to ganger.

- Jeg våknet etter fire, kanskje fem timer. Jeg så Pasje på andre siden av midtgangen. Han lå i setet, som hadde beveget seg bakover, og smilte. Et søtt lite smil. Men han var død, ribbeina hadde smadret lungene på grunn av setebeltet, forteller hun til den amerikanske avisa.

Ble funnet etter sju dager

Flere av de andre som var om bord i flyet skal fortsatt ha vært i live da Herfkens våknet, men hjelpen kom ikke tidsnok. Selv lå hun alene i jungelen i åtte dager før hun ble funnet. Hun holdt kroppen gående ved å drikke regnvann.

- Gradvis trakk jeg meg tilbake i jungelens ro. Stedet ble vakrere og vakrere. Det var en perfekt setting for nær-døden-opplevelsen den sjuende dagen, da jeg tenkte på den lykkelige barndommen min og kjente på den kjærligheten jeg hadde fått av venner og familie. Jeg fant fram dyrebare minner om moren min, faren min og søsknene mine, som alltid hadde støttet meg både i livet og gjennom karrieren min. Så, plutselig, hørte jeg lyden av tre som knakk. På andre siden av den lille dalen sto en mann i orange genser. Jeg lurte på om han var ekte eller om det bare var et fantasibilde. En versjon av St. Peter? Jeg veivet med armene. 'Hei? Kan du hjelpe meg?' Han bare stirret på meg utrykksløst. Så ble han borte, forteller hun til New York Post.

Dagen etter ble Annette Herfkens reddet av lokale myndigheter og sendt til et sykehus i Singapore.

Tilbake på ulykkesstedet

Ifølge The Independent hadde 55-åringen flere skader, men hun hadde på egenhånd klart å komme seg ut av flyvraket. Det samme gjaldt også andre av andre passasjerene, som kort tid etter omkom.

Etter at ulykka inntraff skal flere ha kritisert redningsarbeidet. En lege i Vietnam skal ha uttalt at flere kunne ha blitt reddet dersom man hadde sendt ut redningsarbeidere til fots i jungelen. Det skal også ha oppstått forvirring i arbeidet med identifikasjon av ofrene. En britisk familie fikk blant annet tilsendt et nederlansk offer, i stedet for sin egen sønn, skrev den bristike avisa året etter ulykka.

- Den hendelsen definerer ikke hvem jeg er, men den var med på å dele livet mitt opp i to. Før og etter, fordi jeg mistet forloveden min, og for meg er det den mest relevante delen av det. Jungelen var ikke så ille som det kanskje virket som, det er derfor jeg aldri har snakket om det før nå. Det var ikke så ille som folk forventet at det skulle være, sa Herfkens i et intervju med CNN i 2014.

I JUNGELEN: Annette tilbake på ulykkesstedet. Foto: Privat
I JUNGELEN: Annette tilbake på ulykkesstedet. Foto: Privat Vis mer

Det samme året vendte Herfkens tilbake til Vietnam sammen med datteren sin, i forbindelse med den første utgaven av boka «Turbulence: A True Story of Survival» som hun nå gir ut en ny versjon av.

I 2006 vendte hun tilbake til ulykkesstedet sammen med redningsarbeideren som først fant henne.

- Jeg kom meg opp på fjellet, hvor jeg sluttet fred med Pasje og minnene om ham. Jeg la igjen et ornament av en sel som representerte kallenavnet jeg hadde gitt ham.