<strong>KAN BLI STATSMINISTER:</strong> Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en samarbeidsavtale, erfarer svenske medier. Til uka kan regjeringsspørsmålet være avklart. Centern støtter Löfven som statsminister. Foto: TT / NTB scanpix
KAN BLI STATSMINISTER: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en samarbeidsavtale, erfarer svenske medier. Til uka kan regjeringsspørsmålet være avklart. Centern støtter Löfven som statsminister. Foto: TT / NTB scanpix Vis mer

Annie Lööfs sjokkvalg: - Spiser heller opp min høyre sko

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en samarbeidsavtale. Det kan bety at Stefan Löfven blir statsminister igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en samarbeidsavtale, erfarer svenske medier. Til uka kan regjeringsspørsmålet være avklart.

SVT skriver at partiene er enige om at de ønsker at Stefan Löfven blir landets statsminister igjen etter at han gikk av 25. september.

Forhandlingene om regjeringsspørsmålet er inne i en sluttspurt, opplyser flere ikke navngitte kilder til Aftonbladet og andre svenske aviser fredag. Likevel skal den borgerlige alliansen ha kommet med et mottilbud til de borgerlige partiene, og spørsmålet om den nye regjeringen virker ikke å være helt spikret.

Ifølge Aftonbladets kilder er de fire partiene enige om de vanskelige spørsmålene knyttet til arbeidsrett, utleieregulering og familiegjenforening, saker som førte til at forhandlingene gikk i stampe før jul. De skal også være enige i statsministerspørsmålet. De fire har ikke flertall i Riksdagen.

SVT nøyer seg på sin side med å slå fast at det foreligger et nytt forslag til overensstemmelse mellom Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna og Miljöpartiet.

I løpet av helgen blir det full møtevirksomhet i de fire partienes respektive partiorganer for å forankre samarbeidsavtalen. Ledelsen i Centern og Socialdemokraterna samler seg allerede fredag, mens et dypt splittet Liberalerna på sin side holder en åpen partikonferanse lørdag.

- Gjennombrudd

Det borgerlige partiet Centerns leder, Annie Lööf, sier på en pressekonferanse at de har forsøkt å finne en løsning på regjeringsforhandlingene.

<strong>OVERRASKER:</strong> Lederen for det borgerlige partiet Centern, Annie Lööf, opplyste på en pressekonferanse fredag kveld at partiet går for Sosialdemokratenes Stefan Löfven som statsminister. De andre borgerlige partiene skal ha blitt «totalt overrasket» over valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OVERRASKER: Lederen for det borgerlige partiet Centern, Annie Lööf, opplyste på en pressekonferanse fredag kveld at partiet går for Sosialdemokratenes Stefan Löfven som statsminister. De andre borgerlige partiene skal ha blitt «totalt overrasket» over valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi fikk med oss de andre Allianse-partiene for å lage regjering, noe Sverigedemokratena sa nei til. Det er forsøkt flere alternativer, men ett eller flere partier sa nei, sier hun.

Centerpartiet har hatt samtaler med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Liberalerna. Annie Lööf sier at de har vært i samtaler med disse partiene.

- Det har skjedd et gjennombrudd i samtalene. Vi har et utkast til enighet, sier Lööf.

Hun sier at de har landet på et ja til en løsning som innebærer at Sverigedemokratenas stemmer ikke avgjør viktige beslutninger i Rigsdagen. Om denne avtalen mellom partiene gjennomføres, mener Lööf at Sverige blir mer liberalt.

De foreslår Stefan Löfven som statsminister i Sverige. Det kommer overraskende på de fleste, og som Lööf selv sa i 2013:

- Jeg spiser heller opp min høyre sko enn å bli et støttehjul for Sosialdemokratene.

Det er det partiet nå kan bli.

Hun presiserer imidlertid at hun ikke gir Löfven noen fribillett, men at støtten forutsetter at han ikke fører en venstrepolitikk igjen.

- Kristersson tatt på senga

Både Centern og Liberalerna har sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna vært med i den borgerlige Alliansen, som styrte Sverige i årene 2006-2014. Før jul i fjor stemte de likevel ned Ulf Kristersson, lederen for Alliansen største parti Moderaterna, som statsminister.

Selv om dette surnet forholdet mellom alliansepartiene erfarer Svenska Dagbladet at Centern også har hatt intensive samarbeidsforhandlinger med Moderaterna og Kristdemokraterna i løpet av den siste måneden.

Ifølge avisen kom opplysningene om at Centern og Annie Lööf skal være enige med Socialdemokraterna som en «total overraskelse» for Kristersson og Kristdemokraternas Ebba Busch-Thor.

Ifølge SVT foreligger det et mottilbud fra Kristersson om en samarbeidsavtale med Moderaterna og Kristdemokraterna, der Centern og Liberalerna får mulighet til å handle fritt i Riksdagen dersom de stemmer fram de to borgerlige partiene.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fastlåst

Valget i Sverige i september i fjor endte med en fastlåst situasjon, siden Sverigedemokraterna (SD) havnet på vippen mellom høyre- og venstresiden. Ingen vil samarbeide med høyrepopulistiske SD, og etter valget har utallige og hittil mislykkede forsøk vært gjort på å danne en regjering som Riksdagen kan godta.

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven har også tidligere forsøkt å få i stand et samarbeid mellom Centern, Liberalerne og sin nåværende regjeringspartner Miljöpartiet, men han ble nedstemt da forrige statsministeravstemning fant sted 14. desember.

Lööf kom med en knallhard kravliste og sa at Löfven «måtte føre en borgerlig politikk» hvis han skulle bli statsminister, noe som ble for mye å svelge for Socialdemokraterna.

Kan bli avklart til uka

En regjering med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern og Miljöpartiet vil ikke ha nok representanter til å ha flertall i Riksdagen, og vil trolig være avhengig av støtte fra Vänsterpartiet.

Liberalerna og Centern har tidligere utelukket å gi Vänsterpartiet innflytelse. Vänsterpartiet har på sin side kommet med sin egen liste over krav som må innfris dersom de skal støtte et regjeringsalternativ.

HISTORISK: - Det er et nytt Sverige vi ser, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Riksdagens leder Andreas Norlén har kalt inn lederne for de åtte partiene i den svenske nasjonalforsamlingen til nye møter mandag neste uke.

Målet er å avklare hvem som blir den neste han fremmer som statsministerkandidat, og en ny statsministeravstemning i Riksdagen er planlagt onsdag 16. januar.

  • Valget i Sverige ble holdt 9. september. Socialdemokraterna ble største parti, Moderaterna nest størst og Sverigedemokraterna tredje størst.
  • De fire borgerlige partiene i Alliansen var det regjeringsalternativet som fikk størst oppslutning, men ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, ettersom ingen vil samarbeide med Sverigedemokraterna.
  • Verken Moderaternas leder Ulf Kristersson eller fungerende statsminister Stefan Löfven har hittil klart å sondere seg fram til et opplegg Riksdagen kan godta.
  • 11. januar melder Aftonbladet at Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en politisk avtale og om hvem som skal bli Sveriges nye statsminister. De fire partiene har til sammen 167 representanter i den 349 seter store Riksdagen. De vil dermed være avhengige av støtte fra et annet parti.
  • 14. januar skal Riksdagens talmann Andreas Norlén møte alle de åtte partilederne. Socialdemokraternas Stefan Löfven er først ut kl. 10. Kl. 16 møter Norlén pressen for å si om han foreslår Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson som statsministerkandidat.
  • 16. januar skal Riksdagen igjen stemme over en statsministerkandidat i Sverige.
  • Hvis de folkevalgte stemmer ned fire mulige regjeringskonstellasjoner, blir det utskrevet nyvalg. Det skal holdes senest tre måneder etter siste avstemning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer