Sverige:

Annie Löof
går av

Lederen for det svenske Centerpartiet, Annie Lööf, annonserer sin avgang.

LANG TID: Annie Lööf går av etter elleve år som leder for Centerpartiet. Foto: Anders Wiklund / TT
LANG TID: Annie Lööf går av etter elleve år som leder for Centerpartiet. Foto: Anders Wiklund / TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser hun selv under en pressekonferanse, skriver Aftonbladet.

Lööf trekker seg etter valgnederlaget til den svenske riksdagen.

- Vi kommer, til tross for tilbakegangen, til å være en sterk kraft i kommuner og regioner. Men det er et resultat jeg ikke er fornøyd med. Absolutt ikke, sier Lööf om partiets resultater.

Centerpartiet var valgets desiderte taper. Lööfs parti fikk fra 8,6 prosent oppslutning ved forrige valg til 6,7 ved årets valg. Det er en nedgang på 1,9 prosentpoeng siden 2018.

Den avtroppende lederen sier hun er stolt over partiets politikk det siste tiåret.

- Jeg står her med rak rykk, med samme verdier som jeg hadde for to år siden, for elleve år siden, som jeg hadde i går og som jeg vil ha om ti år, sier Lööf ifølge Aftonbladet.

- Jeg er veldig stolt over det avtrykket Centerpartiet har hatt i løpet av det siste tiåret, sier hun om sin tid som partileder.

Lööf har vært partileder for Centerpartiet siden 2011. Hun vil fortsette som partiets leder fram til en ny leder er valgt.

Torsdag leverte Magdalena Andersson (S) sin formelle avskjed som landets statsminister etter valgnederlaget.

- Fryktelig trist

Venstre-leder Guri Melby sier til Dagbladet at hun synes avgangen til sin partikollega er «fryktelig trist». Venstre og Centerpartiet er søsterpartier.

- Annie Lööf, partileder for vårt svenske søsterparti og en god politikerkollega, går av etter 11 år som leder for Centern. Det synes jeg er fryktelig trist, og hun skal ha en stor takk for sin store innsats for liberale verdier i Norden, sier Melby.

Hun hyller sin kollegas integritet.

- Hun har vært en politiker med integritet som alltid har stått rakrygget for det hun tror på. Annie er en sann forkjemper for frihet, klima, likeverd og internasjonalt samarbeid. Hennes lederskap har vært til stor inspirasjon for meg. Jeg håper hun ikke forlater politikken for godt, avslutter Melby.

- Hatefull retorikk

Lööf kan ha vært et av målene da en 32-år gammel drepte den 64 år gamle psykologen Ing-Marie Wieselgren i Visby i Sverige i sommer, det har blant andre Skånska Dagbladet omtalt.

Den avtroppende partilederen trekker selv fram hatefull retorikk som noe som har påvirket hennes beslutning.

- Det er klart at den hatefulle retorikken som jeg har hatt med meg i så lang tid, spesielt nå mot slutten, har påvirket min beslutning, sier hun ifølge Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer