TIDLIG UTE: Aktivt Renhold i Bærum er et av de første firmaene som har blitt godkjent i den nye godkjenningsordningen for renholdsfirmaer. Her har (t.v.) renholder Muhamet Mehaj, eier Johnny Nilsen og renholder Fatmir Kryeziu fått besøk av arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIDLIG UTE: Aktivt Renhold i Bærum er et av de første firmaene som har blitt godkjent i den nye godkjenningsordningen for renholdsfirmaer. Her har (t.v.) renholder Muhamet Mehaj, eier Johnny Nilsen og renholder Fatmir Kryeziu fått besøk av arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Anniken ber deg vaske hvitt til jul

Et nytt register gjør det lett å finne ut hvilke renholdsfirmaer som vasker lovlydig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En svart regjeringsbil står parkert ved en stor lagerbygning bak et kjøpesenter i Sandvika. I lokalene til bærumsfirmaet Aktivt Renhold er en vaskeekte statsråd på besøk.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt snakker om den nye godkjenningsordningen for renholdsfirmaer, som NHO Services og Arbeidsmandsforbundet endelig fikk gjennomslag for da Dagbladet avslørte de råtne forholdene i bransjen for to år siden.

Bøter
- Det er lett å velge rett, og enklere enn det har vært før. Nå er det ulovlig å bruke useriøse aktører, sier Huitfeldt.
Hvem som er godkjent, eller som kan brukes fordi de har en søknad til behandling, går fram på Arbeidstilsynets hjemmeside.

Godkjenningsordningen kombineres med ID-kort som de ansatte skal ha på seg på jobb.

Huitfeldt kan berolige med at Arbeidstilsynet ikke skal sjekke hvem som vasker hjemme hos folk, eller straffe dem som leier inn uregistrerte renholdere hjemme.

Derimot kan profesjonelle kunder få bøter for å bruke ikke godkjente renholdsbedrifter.

Stiller krav
Svart arbeid og skammelig dårlig behandling av de ansatte har i årevis florert i renholdsbransjen. Offentlige virksomheter, til og med politiet, har vært på kundelista til useriøse firmaer.

- Før har nok anbudene vært vurdert ut fra hvem som er billigst, men nå må ting være i orden for at et firma skal få være med i anbudskonkurransen, sier Huitfeldt.

For å bli offentlig godkjent må firmaene blant annet betale tarifflønn, betale skatt og ha bedriftshelsetjeneste og yrkesskadeforsikring.


Minstelønn
- Det blir enklere å levere inn anbud, for nå vet vi at de andre aktørene også er seriøse, sier Johnny Nilsen, som eier Aktivt Renhold.
Han tror ikke ansatte i renholdsbedrifter behøver være redd for å bli uten jobb på grunn av de nye godkjenningskravene. Det er jo like mange gulv som skal vaskes.

- Men jeg går ut fra at prisene vil stige litt fordi alle heretter må betale minstelønn på 157 kroner timen, sier Johnny Nilsen.