- Annonsen er feilaktig og dum

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): - Jeg har både selvironi og sans for god humor og har forholdt meg rimelig tilbakelent til hele saken. Men når jeg blir brukt i en annonse som både er feil og dum, synes jeg at nok er nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik begrunner landbruksminister Lars Sponheim sin beslutning om å be det sørlandske eiendomsmeklerfirmaet ABCenter slutte å bruke et bilde av ham i en annonse koplet til et budskap Sponheim aldri har kommet med.

Misbrukt?

- Jeg så jo annonsen i avisene og syntes det hele var dumt. Jeg følte meg misbrukt, men tenkte først at det var for smått til å bry seg. Så gikk det noen dager uten at jeg så den, før den plutselig var på trykk igjen. Da kontaktet jeg vår informasjonsavdeling og ba dem formidle en anmodning til firmaet om å stoppe annonsen. Jeg er rimelig trygg på at jeg har god ryggdekning for å be om det.

- Det virker slik, ja - ifølge selveste regjeringsadvokaten som ble koplet inn?

- Hvem informasjonsavdelingen har rådført seg med, har ikke jeg engasjert meg i. Men departementet må jo alltid sørge for å være på den sikre siden, sier Sponheim på telefon på vei hjem fra FNs mattoppmøte i Roma.

- Ulovlig bruk

Landbruksministerens politiske rådgiver Geir Olsen bekrefter overfor Dagbladet at regjeringsadvokaten ble rådspurt før ABCenter ble bedt om å stoppe harryannonsene.

Ifølge Olsen var statsråden selv med på beslutningen om at Landbruksdepartementets politiske ledelse skulle stanse annonsen.

- De brukte Sponheim på en feilaktig og ulovlig måte. Han hadde ikke gitt tillatelse til bruk av bildet, sier Olsen.

- Hvorfor er bildebruken ulovlig?

- For det første brukte de Sponheim i en annonse uten å spørre. De tillegger ham jo også et budskap som han aldri har framført, nemlig at «boplikt er harry».

- Hvordan reagerte Sponheim på det?

- Han syntes det var trist.

- Bør ikke en politiker tåle såpass?

- Nei. For eksempel har Bergens Tidende hatt en slags annonsekampanje for seg selv der Sponheim er framstilt med ett eller annet som jeg ikke husker i farta. Slike ting bør en politiker kunne tåle.

Men politikere bør ikke tåle å bli brukt i kommersielt øyemed med et klart feilaktig budskap.

- Kan det tenkes at han stiller opp på noe tilsvarende med et korrekt budskap?

- Jeg vet ikke hva det skulle være.

- At «boplikt ikke er Harry», for eksempel?

- Jeg vet ikke. Spørsmålet er om man skal brukes av kommersielle aktører på denne måten.

- Kunne ikke saken blitt løst på et lavere nivå enn å bringe inn regjeringsadvokatene?

- Vi koplet inn regjeringsadvokaten fordi vi ville ha en vurdering av hva som er praksis i slike tilfeller.