Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annonserte etter ny lever

Men Todd (32) døde åtte måneder etter operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Todd Krampitz fikk vite at han hadde kreft i leveren i fjor. 32-åringens eneste sjanse til å overleve sykdommen, var å få donert en ny lever.

Brukte reklameplakater

Krampitz visste at tida var knapp, og for å nå ut til flest mulig, satte han opp store reklameskilt med påskriften Jeg trenger en lever. Vær så snill, redd livet mitt!» i fjor sommer.

En familie svarte på nødropet og tilbød at Krampitz kunne få leveren til et familiemedlem. I august fant den livreddende operasjonen sted, melder CNN.

Kritikerne mente at 32-åringen kanskje snek i donasjonskøen fordi han brukte spesielle virkemidler for å nå ut. Andre mener at familien som donerte leveren, antakelig ikke hadde donert i det hele tatt hvis de ikke hadde sett billboard-plakatene til Todd. I forrige uke døde Krampitz, til tross for operasjon. Det er uklart om dødsårsaken er kreft, om det oppsto komplikasjoner rundt transplantasjonen eller om det er andre årsaker bak dødsfallet.

Donerte egne organer

Før han døde, sørget Todd Krampitz selv for å bestemme at alle brukbare organer skulle doneres bort til syke.

På hjemmesidene «Todd needs a liver» sier familien at 32-åringen døde fredelig og omgitt av familie og venner.

- Alle er takknemlige for at Todd har etterlatt seg et mål: Å få Amerika til å se behovet for organ- og vevsdonasjon, som redder andre menneskers liv. Todd fikk også donere og forbedre andres liv gjennom dét, skriver de etterlatte.

Saken er høyaktuell også i Norge:

I forrige uke satte Høyre-politikere på Stortinget i gang en blodstafett for å skaffe flere blod- og benmarggivere. Bakgrunnen var at Kristin Krohn Devolds rådgiver Bengt Eidem har fått akutt blodkreft. Eidem trenger benmarg og leter etter en donor.

Vil du hjelpe? Les mer om å gi blod og om å gi benmarg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!