Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anonym eier viser for første gang frem «The Star of Adam» - hevder den er verdt 1,5 milliarder

Norsk gemmolog: - Verdien er umulig å fastslå. Det blir som å sette en pris på Mona Lisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øystaten Sri Lanka, utenfor sørkysten av India, er velkjent for sine store forekomster av edelsteiner, og nå kan det se ut som landet med kallenavnet «The Gem Island» kan ha befestet sin posisjon.

Det er nyheten om at en massiv safir på hele 281 gram ble funnet i månedsskiftet august september, og nå for første er vist fram offentlig, som gjør at verdens edelstenseksperter, titulert gemmologer, retter blikket mot Sri Lanka.

- Verdt 1,5 millard
Funnet, gjort i gruvene rundt «edelstenbyen» Ratnapura sør i landet, har resultert i at blåstjernesafiren døpt «The Star of Adam» er sertifisert av hovedstaden Colombos gemmologinstitutt til å være på utrolige 1 404.49 karat. Ekspertene hevder juvelen er verdens største blåstjernesafir.

Ifølge den anonyme eieren, som lar seg intervjue med ryggen til i videoen øverst i saken, tror han juvelen kan selges for så mye som 175 millioner dollar på auksjon. I dagens valuta er det rundt 1,5 millarder norske kroner.

Falt umiddelbart for juvelen
Verdien blir imidlertid satt til rundt 100 millioner dollar, rundt 890 millioner kroner, av nasjonens gemmologeksperter.

VAKKER:  Eksperter fra Sri Lanka hevder dette er verdens største blåstjernesafir. Foto: NTB Reuters
VAKKER: Eksperter fra Sri Lanka hevder dette er verdens største blåstjernesafir. Foto: NTB Reuters Vis mer

- Jeg bestemte meg for å kjøpe safiren i det øyeblikket jeg så den, og da den ble lagt foran meg mistenkte jeg steinen for å være verdens største blåstjernesafir, uttalte eieren i en TV-sending hos BBC, og la til at kjøpsprisen var konfidensiell.

- En kampestein
En av Norges fremste gullsmeder og gemmologer, Sten Heyerdahl, har 40 år med erfaring fra handel og salg av juveler. Han er overrasket over størrelsen.

- Dette er uten tvil en diger kampestein, og en sensasjon, men hva den er verdt er umulig å si. Det blir som å sette en pris på Mona Lisa. Eierens tall kan like gjerne være tatt rett ut av luften, for til syvende og sist er det dem som byr på steinen som bestemmer prisen, og den kan kun selges på auksjon, forteller han til Dagbladet.

- Vi hadde reist veldig anonymt
- Eieren ønsker å være anonym. Er det risiko knyttet til å eie en slik stein?

- Ja, det er det. For det første er det risikoen for hva som viser seg når den gjennomlyses. Fargesoner og inneslutninger i steinen kan ødelegge prisen. Hvis han ikke selger den til et museum er det et sliperi som vil ta seg av steinen å dele den opp. Den er altfor stor til å lage ett stort smykke av, sier Heyerdahl.

DØPT: «The Star of Adam» er på over 1 400 karat. Foto: NTB Reuters
DØPT: «The Star of Adam» er på over 1 400 karat. Foto: NTB Reuters Vis mer

Gullsmeden har flere butikkfilialer i Oslo, og har tidligere opplevd å bli ranet på grunn av verdiene han besitter.

- Samtidig har denne safiren helt opplagt stor verdi, så hadde mitt firma skulle reist med steinen hadde vi vært to mann, og reist veldig anonymt. Skal den sendes til London eller Geneve for auksjon så blir det med verditransport og profesjonelle folk, fortsetter han.

Uviss salgspris
- Så denne steinen blir ikke solgt for 175 millioner dollar?

- Mest sannsynlig vil den selges ved auksjonshusene Sotheby´s eller Christie´s. Der vil eksperter og steinslipere bedømme verdien. Jeg tviler på at den går for så mye. Det ville i så fall vært rekord. Steinen er verdt det folk er villig til å betale, sier gemmologen til Dagbladet.

Navnet «The Star of Adam» kommer av lokal tro som hevder at Adam dro til Sri Lanka etter han ble utvist av Gud fra Edens Hage. Der bodde han under det nå hellige fjellet «Adams Peak» sentralt plassert på øya. Tårene som rant fra Adams øyne mens han søkte Guds tigivelse ble til blå safirer, forteller historien.

ANONYM: Eieren ønsker ikke at navnet hans kommer ut. Foto. NTB Reuters
ANONYM: Eieren ønsker ikke at navnet hans kommer ut. Foto. NTB Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media