Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anonym innringer innrømmet 18 bestialske henrettelser for sin diktator på nasjonal radio

Tidligere chilensk soldat avslørt og pågrepet.

MILITÆRJUNTAEN: Her er firerbanden som overtok makta i Chile ved militærkupp i 1973. Sett fra venstre: Flyvåpenkommandør og general Gustavo Leigh, hærsjef og kuppleder, general Augusto Pinochet, marinesjef og admiral, Jose Toribio Merino og politidirektør, general Cesar Mendoza. Foto: AP/NTB Scanpix
MILITÆRJUNTAEN: Her er firerbanden som overtok makta i Chile ved militærkupp i 1973. Sett fra venstre: Flyvåpenkommandør og general Gustavo Leigh, hærsjef og kuppleder, general Augusto Pinochet, marinesjef og admiral, Jose Toribio Merino og politidirektør, general Cesar Mendoza. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En anonym innringer satte sinnene i kok da han ringte inn til det populære, chilenske radioprogrammet «Chacotero Sentimental» onsdag denne uka.

Innringeren, som nå er identifisert som 62 år gamle Guillermo Reyes, innrømmet å ha tatt del i henrettelsene av 18 politiske motstandere av Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet, skriver The Guardian.

Reyes ringte inn til radiovert Roberto Artiagoitía og fortalte først kort om sine kjærlighetsfrustrasjoner.

Gråt første gang han drepte Deretter kom han med sin grusomme beretning om hvordan de i 1973 henrettet sosialistpartiets Freddy Taberna Gallegos og German Palomino Lamas og en rekke andre ofre.

Den tidligere soldaten handlet på ordre fra general Augusto Pinochet, som hadde overtatt makta i landet gjennom et militærkupp i 1973 hvor han avsatte president Salvador Allende.

- Første gangen jeg drepte, så gråt jeg, men løytnanten sa «god soldat, god soldat, modig soldat». Andre gangen likte jeg det. Jeg nøt det, uttalte Reyes på nasjonal radio.

I løpet av de neste 20 minuttene beskrev den tidligere soldaten en rekke brudd på menneskerettighetene som han hadde vært vitne til mens han var i militærtjeneste.

- Sprengte kroppene deres - Jeg deltok i 18 henrettelser. Vi skjøt dem i hodet og sprengte kroppene deres med dynamitt. Det var ikke noe igjen - ikke engang deres skygge.

Selv om Reyes ikke oppga navnet sitt under radioprogrammet, lyktes det politiet å spore ham opp. I går ble 62-åringen pågrepet og siktet for drap, skriver Prensa Latina.

Den tidligere soldaten fortalte i radioprogrammet om hvordan han ble indoktrinert av militærregimet.

- De sendte meg til Santiago hvor jeg fikk lære om ekstrem vold.

1000 lik er borte Videre uttalte 62-åringen at de selv ville bli drept om de hadde nektet å utføre ordre.

- Hva med ditt ansvar som menneske? utfordret radioverten.

- Hvis vi fant dem med våpen, likviderte vi dem. Pang, pang pang. Fem skudd og de var borte. De var ikke hvite duer - du måtte overleve, sier 62-åringen.

Gårsdagens arrestasjon blir godt tatt imot av menneskerettighetsorganisasjoner som søker viten og forståelse av hvorfor militæret i Chile drepte og ødela kroppene til sine ofre.

Rundt 3000 mennesker ble likvidert av soldater eller sikkerhetsstyrker og rundt 1000 lik er aldri funnet.

FORSVANT: Mange mennesker forsvant sporløst under diktator Augusto Pinochets regime. Foto: Marcelo Hernandez/dpa/aa
FORSVANT: Mange mennesker forsvant sporløst under diktator Augusto Pinochets regime. Foto: Marcelo Hernandez/dpa/aa Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media