Anonym milliardær redder hjemkommunen med superskatt

Einar Aas (44) hylles av kommunen. Men han vil ikke kommentere verken hyllesten eller egen økonomi.

INGEN KOMMENTAR: Dagbladet har vært i kontakt med Einar Aas via epost. Han har lest teksten som omtaler ham og blitt anmodet om å svare på spørsmål, noe han ikke har ønsket. I fjor reddet hans skattebidrag Grimstad kommune fra underskudd. Foto: NTB scanpix / Agder energi
INGEN KOMMENTAR: Dagbladet har vært i kontakt med Einar Aas via epost. Han har lest teksten som omtaler ham og blitt anmodet om å svare på spørsmål, noe han ikke har ønsket. I fjor reddet hans skattebidrag Grimstad kommune fra underskudd. Foto: NTB scanpix / Agder energi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Einar Aas (44) fra Grimstad har personlig blitt milliardær på krafttrading. Men siviløkonomen og investoren gir også tilbake til samfunnet i form av skatteytelser. I fjor reddet den svært medisesky 44-åringen alene Grimstad kommunes skatteoverskudd. Ikke nok med det, han førte sørlandskommunen til skattetoppen i Norge.

Ifølge skattelistene fra Skatteetaten for inntektsåret 2014 hadde han desidert best inntekt i Norge med over 500 millioner kroner. Men 44-åringen gir også tilbake til samfunnet. I tillegg til å trone inntektstoppen, er han den skatteyteren som gir mest tilbake i Norge også. Ifølge skattelistene betalte han 149 611 620 kroner i skatt i fjor.

I mars i år skrev Agderposten om skattebidraget fra Aas. Sammen med et par andre svært gode skatteytere bidro de med hele 197 millioner kroner i 2014. Etter at skattekronene ble fordelt mellom stat, Aust-Agder fylke og andre kommuner, satt Grimstad igjen med nesten 25 millioner kroner. Uten skattebidraget hadde kommuneregnskapet gått i minus.

35 millioner på bok Økonomisjef i Grimstad kommune, Helge Moen, er fornøyd med skatteyterne i kommunen sin og spesielt fornøyd med de store skatteyterne.

- Jeg tror alle i kommunen er fornøyd med dette. Vi uttrykker en veldig tilfredsstillhet, sier Moen, som ikke går i detalj på hvordan kommunen takker skatteyterne sine.
 
Han sier til Dagbladet at takket være rike skatteytere i kommunen har Grimstad kommune kunnet spare opp kapital til dårligere tider. I potten ligger det cirka 35 millioner kroner i dag.
 
- Det er oppsparte midler som kan brukes til uforutsette utgifter eller dårligere tider. Det er vi heldige som kan ha, sier Moen

Også kemneren i kommunen, Odd Einar Jørundland, er godt fornøyd med at Aas betaler skatten sin til Grimstad.

- Enkelte skatteytere er veldig bra for kommunen, sier han til Dagbladet.

I sin forrige skatterapport trekker Jørundland fram deres «rike onkel» i anonym form.

- I Grimstad er det en økning i innbetalt skatt fra personlige skatteyter på hele 197 millioner kroner som er årsaken til den gode skatteveksten. Dette skyldes spesielle forhold knyttet til en enkelt skattyter. Dersom man se bort fra innbetalingen fra denne skattyteren ville Grimstad hatt en skattevekst på under landsgjennomsnittet, skriver Jørunland.

Kommenterer aldri Aas har aldri kommentert sin økonomi eller suksess i offentligheten. Dagbladet har vært i kontakt med Aas via epost. Han har har lest teksten om seg selv før publisering og blitt anmodet om å kommentere saken.

- Jeg har ingen kommentarer hverken til teksten eller spørsmålene, skriver Aas i eposten til Dagbladet.

Grunnen til at han skattet så mye til kommunen i fjor var, ifølge rapporten, innbetalinger av store beløp i tilleggsforskudd.

Aas blir omtalt i lokale medier og i næringslivpressen med ujevne mellomrom. Men en dag i året figurerer han nærmest overalt, og det er dagen når de såkalte «skattelistene» gjøres tilgjengelige av Skatteetaten. I fjor ble han plassert på toppen av lista av de 50 personene i Norge som tjente mest i 2013. En plass han forsvarer i år med enda større margin. Ifølge Skattetaten hadde han en inntekt i 2013 på 313 719 712 kroner.

Aas har ligget stabilt med en inntekt på mellom 300 og 400 millioner kroner de siste åra. Ifølge skattelistene ble han milliardær i 2011.

Hytteparadis Aas har gjort seg rik på investeringer i strøm og kraft. Ifølge Dagens Næringsliv har han tjent formuen ved å spekulere i kraftpriser på kraftbørsen Nord Pool gjennom sitt investeringsselskap Toppen Invest der han heleier.

Skattelister:

Er inntekten oppgitt i skattelistene lavere enn det du faktisk tjente?

Inntekt
Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt «alminnelig inntekt», altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende.

Skatteetaten har laget en Fradragsveileder, dersom du er usikker på hvilke fradrag du har rett på.

Skatt
Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formue
Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld. Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.

Kilde: Skatteetaten

Ifølge en artikkel om mannen i Dagens Næringsliv i 2010 er setningen «Alle investeringene i selskapet har hatt en positiv verdiutvikling» en gjenganger i årsrapportene til Einar Aas' selskaper siden 2001.

Han skal også være kjent for å treffe investeringene svært nøyaktig. Under finanskollapsen høsten 2008 satset Aas 200 millioner kroner på Oslo børs og traff, ifølge avisa, bunnen nærmest perfekt.

I mai i år satte Aas prisrekord for en strandeiendom da han kjøpte landstedet Vragviga i Grimstad for 30 millioner kroner bare to dager etter at reder-sønnen Andreas Ove Ugland hadde lagt ut prakteiendommen på markedet. Ifølge Agderposten har Aas eiendommer i Grimstad til en verdi av 130 millioner kroner.

- Han skal bruke den som fritidseiendom, uttalte eiendomsmegler Gustav Sædberg til Dagens Næringsliv da kjøpet var et faktum i våres.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer