Anonym stemme fra Det hvite hus sjokkerer USA: Hevder det finnes intern motstandsbevegelse mot Trump

Leserinnlegget i New York Times fører til massive spekulasjoner og reaksjoner.

MOTSTAND: Det mangler ikke på motstandere for president Donald Trump. Nå kan det imidlertid vise seg at de også finnes internt i administrasjonen. Foto: Alex Edelman/Pool / NTB Scanpix
MOTSTAND: Det mangler ikke på motstandere for president Donald Trump. Nå kan det imidlertid vise seg at de også finnes internt i administrasjonen. Foto: Alex Edelman/Pool / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsida av Trump-administrasjonen.»

Slik lyder tittelen på et anonymt leserinnlegg avisa New York Times har publisert. Personen som står bak skal ikke være noen hvem som helst i Trump-administrasjonen.

Ifølge New York Times, som kjenner personens identitet, er det snakk om en høytstående ansatt i Det hvite hus. Derfor ønsker også vedkommende å forbli anonym.

Vel så sjokkerende som at han selv jobber mot presidenten fra innsida, er påstanden om at han på ingen måte er alene. Ifølge forfatteren bak innlegget er mange av de øverste tjenestemennene i administrasjonen folk som flittig jobber mot Trump.

Manglende moral

«Jeg jobber for presidenten, men jeg og likesinnede kolleger har sverget å forhindre deler av agendaen hans og hans verste impulser», skriver personen, og legger til at presidenten selv ikke har forstått de interne motstandernes agenda.

Manglende moral og en udemokratisk holdning skal ifølge innlegget være hovedårsakene til motstanden internt. I tillegg til at presidenten i motstanderes øyne ødelegger for USA. Forfatteren forsøker derfor å berolige landets folk med innlegget, og skriver blant annet:

«Amerikanerne skal vite at det er voksne i rommet.»

Dette har ikke gått upåaktet hen hos presidenten. Knapt en time etter kronikken ble publisert, skal han ifølge AP ha uttalt at det er «virkelig en skam» at kronikken ble publisert.

- De liker ikke Donald Trump, og jeg liker ikke dem, sier han om New York Times.

«Administrativt statskupp»

Innlegget kommer ett døgn etter at de første utdragene fra Washington Post-journalist Bob Woodwards bok ble frigitt. I boka skildres det en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

TALTE ETTER ANGREPET: President Donald Trump fordømmer angrepet på Charlottesville. Her kan du se hele talen. Video: CNN Vis mer

Woodward skriver blant annet om det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

Gjentatte ganger beskrives det hvordan Trumps nasjonale sikkerhetsråd skal være rystet over presidentens manglende nysgjerrighet og kunnskap om forhold i verden, og hans forakt for tankene og perspektivene til framstående ledere i militæret og etterretningen.

Anerkjent i amerikansk journalistikk

Både forfatteren av boka og avisa New York Times står sterkt i amerikansk journalistikk.

I april mottok avisa Pulitzerpris sammen med Washington Post for dekningen av russisk innblanding i valgkampen i 2016. Et sakskompleks Donald Trump kaller «en heksejakt».

Woodward mottok Pulitzerpris for sin dekning av Watergate-skandalen, som førte til at president Richard Nixon til slutt valgte å trekke seg. Siden har han skrevet bok om alle presidentene som har tatt plass i Det ovale kontor.

Tar av på Twitter

Kronikken har satt fyr på Twitter, hvor flere framstår sjokkerte.

- Har aldri før sett noe liknende, skriver politisk kommentator i CNN, David Axelrod.

- Kaboom! Aldri sett noe som dette før, skriver tidligere CBS-journalist Dan Rather.

- Du og dine likesinnede kolleger må stå fram i kongressen. Vi kan ikke tillate presidenten å utfolde sine impulsive instinkter og sende oss i en ny krig! Dere tjenestegjør landet, ikke en ustabil president, skriver demokrat og medlem av Kongressen Jackie Speier.

I tillegg har The Atlantic publisert en kommentar hvor de omtaler det som kommer fram i kronikken som en «konstitusjonell krise».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer