Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Student i Ungarn

Anonym sympatisør gir 600 000 til psykologers kamp mot staten

250 Ungarn-studenter har samlet nok penger til søksmål mot norske helsemyndigheter.

FORUTSETNINGENE PLUTSELIG ENDRET: Norske studenter og ferdige utdannede psykologer fra ELTE-universitetet i Budapest har nå fått økonomisk ryggrad til å ta gå til søksmål mot den norske stat. Foto: Maria Skarpaas Andersen.
FORUTSETNINGENE PLUTSELIG ENDRET: Norske studenter og ferdige utdannede psykologer fra ELTE-universitetet i Budapest har nå fått økonomisk ryggrad til å ta gå til søksmål mot den norske stat. Foto: Maria Skarpaas Andersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med god hjelp fra en privat sympatisør og økonomisk støttespiller har nåværende og tidligere norske psykologistudenter nå skaffet nok penger til å gå til søksmål mot den norske stat ved helsemyndighetene.

1,2 millioner kroner er sikret - derav 600 000 kroner fra den private sympatisøren, som vil være anonym.

- Studentene og de ferdigutdannede psykologene har fra egen lomme samlet inn 300 000 kroner. Like mye har kommet inn gjennom aksjonen spleis.no, og den private sympatisøren stiller opp med samme beløp som vi selv har fått inn, sier talsperson for Budapest-studentene, Marianne L.L. Melgård, til Dagbladet.

Ikke familie

Sympatisøren vil være anonym.

- Vi kan si så mye som at han ikke har familiær tilknytning til saksøkerne. Han har engasjert seg i saken etter å ha sett hvor mye faktafeil og uregelmessigheter prosessen har vært preget av, sier Melgård.

Hun er profesjonsstudent i psykologi og ferdig utdannet nå før sommeren.

Dagbladet har kontaktet den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet for en kommentar til at striden med Ungarn-psykologene nå er et skritt nærmere retten.

- Ingen grunn til å kommentere

- ELTE-kandidatene må selv bestemme om de ønsker å gå til søksmål mot staten. Fra tid til annen blir staten ved Helse- og omsorgsdepartementet saksøkt. Jeg ser ingen grunn til å kommentere et søksmål som eventuelt kan komme, skriver helseminister Bent Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen i en kommentar.

Etter 13 år med godkjenning av psykologiutdanningen fra ELTE-universitetet i Budapest, sa Helsedirektoratet nei til godkjenning av utdanningen i Ungarn fra september 2016.

Konflikten har skapt stor debatt innad i ledende norske psykologmiljøer, og også blant andre interesserte rundt verdien av norske studenters kvalifikasjoner etter utenlandske studier.

250 berørte

FRA STUDIER TIL RETTSSALEN: Marianne L L. Melgård er talsperson for Ungarn-psykologene. Foto: Maria Skarpaas Andersen.
FRA STUDIER TIL RETTSSALEN: Marianne L L. Melgård er talsperson for Ungarn-psykologene. Foto: Maria Skarpaas Andersen. Vis mer

Nå har de fleste av de rundt 250 berørte nordmennene med ferdig eller igangsatt psykologutdanning i Ungarn samlet seg både rundt søksmålet og fått skaffet pengene som trengs.

Deres advokat Per Anders Bjørgan skal nå ta ut søksmålet til tingretten for at vedtaket om avslag fra 2016 skal underkjennes.

Etter at situasjonen var fastlåst lenge, kom helseminister Bent Høie med et tilbud om å godkjenne den ungarske utdanningen.

En av de andre norske Budapest-studentene, Alexander Lundgreen Flottorp, legger til overfor Dagbladet at det foreløpig er uvisst hva det konkrete innholdet tilbudet fra helseministeren blir. Det skal legges fram 15. mai.

- Feil om EØS-regler

Ungarn-psykologenes advokat Per Andeas Bjørgan mener at alle vedtakene må behandles på nytt dersom studentene vinner fram med søksmålet.

- Norske myndigheter har lagt til grunn en uriktig forståelse av EØS-reglementet. De mener at EØS-reglene overhodet ikke kommer til anvendelse i disse sakene. Denne forståelsen har vært helt avgjørende for alle vedtakene. Om regelverket gjelder, er det ikke grunnlag for å se helt bort fra studentenes kvalifikasjoner, kommenterer Bjørgan overfor nettstedet psykologisk.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media