Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anonyme krigere på vei til Kosovo

ØRLANDET (Dagbladet): I dag letter første Hercules-fly her fra Ørlandet med norske jenter og gutter som skal delta i krigen alle håper det ikke blir noe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig blir Ørlandet flystasjon stengt for pressen. For her er frykten for at deltakernes familier skal bli utsatt for trusler og andre ubehageligheter nesten like stor som frykten for krigens grusomheter.

Derfor er kokker, vaktmannskaper, helsepersonell, ja, endog den medfølgende presten anonyme. For ikke å snakke om pilotene som skal bemanne de fire pluss to F-16 jagerne som utgjør kjernen i den norske delen av NATOs Immediate Reaction Force (IRF). De fire flyene er hva NATO har bedt om. Norge stiller også to i reserve.

- De siste årene er vårt samfunn blitt både hardere og mer gjennomsiktig. Vi vil unngå at våre folk og deres familier blir utsatt for ubehageligheter. Derfor er alle anonyme, med unntak av sjefen, oberst Finn Hannestad. Og han er ikke tilgjengelig, sier stabssjef, oberstløyntnant Bjørn Kåre Strøm, til Dagbladet.

40 trailere

I går lastet de siste ti lastebilene containere som skal følge landeveien til Italia med alt nødvendig utstyr som skal gjøre den norske styrken uavhengig av omverdenen. Til sammen er nærmere 40 trailere nå på vei mot basen i Sør-Italia.

- Ja, vi bringer også med oss mat og drikke, sier presseansvarlig major Stein Roaas.

- Vi prøver å unngå at styrken blir utsatt for ukjente mikrober fra uvanlig mat. Men vi tar også med oss så mye for at containerne skal kunne settes sammen til en kommandosentral. Der vil vi være uavhengig av omverden, med egen kommunikasjon og hva vi ellers trenger.

Kontrakt

Både sivilister og militære er med i IRF. Samtlige har tidligere skrevet under en kontrakt om at de skal være klare til å dra i krigen på kort varsel. Som kompensasjon får de utbetalt vel 5000 kroner (minus skatt) ved inngåelse av kontrakt, og deretter et mindre månedlig bidrag for å være til disposisjon. Siden Italia ikke er krigssone, kan flertallet av styrken ikke påregne noe krigsrisikotillegg. Det vil bare tilkomme de 10- 12 flygerne som eventuelt skal utfordre Slobodan Milosovic.

Beskytte

Den norske styrken har som oppdrag å beskytte luftrommet og ekskortere andre fly. F-16 blir fortsatt regnet som et avansert jagerfly og er blant annet utstyrt med forsvar mot varmesøkende raketter. De skal ikke bringe bomber, men luft-til luft-raketter av typen Amram.

- Ja, vi har finpusset formen, og trent på den rollen vi er tiltenkt. Vi hadde også en omfattende øvelse i august for alle i støtteapparatet. Derfor er vi både rolige og bekvemme med det vi skal gjøre.
Men både jeg og alle som skal dra sørover håper jo selvfølgelig at konflikten blir løst med diplomatiske midler, sier Stein Roaas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling