Anonyme SMS-mobbere:Kan spores og straffes

Er du blant dem som bruker SMS anonymt for å slenge dritt? Dropp det. Du er lett å spore - og du kan få seks års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange SMS-mobbere føler seg trygge når de sender anonyme meldinger. Men selv om du sender SMS-medlingen via en nettside kan du allikevel spores i mange tilfeller. Noen tjenester krever at du registrerer deg som bruker, og da kan meldingen spores til din bruker-ID.

Fingeravtrykk

- Men noen legger jo igjen falsk informasjon. Da kan vi allikevel spore IP-nummeret meldingen er sendt fra, sier markedssjef Anette Romdahl i Scandinavia Online.

Det såkalte IP-nummeret fungerer som et elektronisk fingeravtrykk på internett. Hver gang en PC kobler seg opp mot nettet, får den et IP-nummer. Dette kan så spores til brukersted eller telefonnummer brukt til oppkobling.

- Vi har hatt noen henvendelser fra politiet i slike saker. Vi får flere henvendelser fra vanlige brukere, men til dem sier vi at de må anmelde saken til politiet hvis de mener seg trakssert, sier hun.

Selskapet hadde over 180 000 brukere innom på sine sider for anonym SMS i løpet av mars måned.

Fengsel i seks år

Hvis du sender en ubehagelig melding til noen, kan du fort få ubehageligheter selv. Det er straffbart å true folk - i ord eller i handling - uansett om du ikke mener det du skriver alvorlig.

- «Du skal dø i år» er en trussel. Det rammes av paragraf 227 i straffeloven, sier førsteamanuensis Svein Slettan.

Paragraf 227 rammer den eller de som med ord eller handling truer noen eller «fremkaller alvorlig frykt», som det heter i lovteksten.

- Trusler blir ofte fremsatt anonymt av feiginger. Men det er straffbart. Den som truer noen med tekstmeldinger, kan straffes med tre års fengsel. Ved særdeles skjerpende omstendigheter er strafferammen seks år, understreker Slettan.

Noen meldinger inneholder ikke direkte trusler. Men en tekstmelding med innhold som «Du er stygg», «Vi vet hvor du er» eller annet som skal plage mottakeren, kan også straffes. Da gjelder paragraf 390 A i loven:

- Den paragrafen rammer skremmende eller plagsom opptreden og hensynsløs adferd, sier Slettan.

I klartekst: Hvis du mobber noen via SMS, gjør du noe straffbart. Hvis du blir dømt, kan du få fengsel i et halvt år.

Dessuten gjelder vel alminnelig folkeskikk også for tekstmeldinger.