Anonymous:- Vi har begynt krigen mot IS

Melder om 5500 stengte Twitter-kontoer. - Kan få utilsiktede konsekvenser, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På sosiale medier melder hackerbevegelsen Anonymous i dag at de har tatt ned 5500 Twitter-kontoer, skriver Independent.

Disse skal ifølge Anonymous ha vært tatt i bruk av den fundamentalistiske organisasjonen IS, en terrorgruppe som Anonymous erklærte krig mot i går som følge av terrorangrepet i Paris fredag.

- Anonymous-representanter fra hele verden kommer til å jage dere. Vit at vi kommer til å finne dere, og vi slipper ikke taket, uttalte en representant for gruppen i krigserklæringen.

- Ikke usannsynlig IT-ekspert og administerende direktør for NorSIS, Roger Johnsen, mener at tallene som Anonymous presenterer ikke er usannsynlige.

Han viser til at Anonymous også tidligere har gjort lignende angrep mot terrorgruppen i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo.

- Dette høres ikke usannsynlig ut. Anonymous har tidligere operert ved å blant annet samle lister over brukere som sprer det de oppfatter som IS-relatert propaganda, for så å rapportere disse listene inn til Twitter. Det er trolig dette de gjør nå, sier Roger Johnsen til Dagbladet.

 IKKE UDELT BEGEISTRET:  Roger Johnsen ved NorSIS tror angrepene til Anonymous kan skape kaos. Foto: NorSIS
IKKE UDELT BEGEISTRET: Roger Johnsen ved NorSIS tror angrepene til Anonymous kan skape kaos. Foto: NorSIS Vis mer

Les også: Dagbladets intervju med norske Anonymous-medlemmer

- IS har mange kontoer På tross av det store antallet kontoer som hackerbevegelsen viser til, har Johnsen sine tvil om angrepet vil ha en udelt positiv effekt i kampen mot IS.

- For det første disponerer IS og deres sympatisører et svært stort antall kontoer, trolig et sted mellom 70 000 og 50 000 brukere. For det andre kan angrepene til Anonymous få utilsiktede konsekvenser, sier IT-eksperten.

Johnsen understreker at han har forståelse for at hackerbevegelsen ønsker å gjøre noe for å støtte Paris og kampen mot den militante grupperingen.

Tror hackerne kan skape kaos Likevel tror han at Anonymous sitt bidrag kan føre til en enda mer uoversiktlig situasjon.

- I etterkant av en forferdelig hendelse som dette, må demokratiet få virke samtidig som etterforskningen får gå sin gang. I verste fall kan Anonymous sine angrep bidra til å forstyrre etterforskningen og den koordinerte kampen som utføres av myndighetene, fortsetter Johnsen.

Norsis-direktøren tror ikke at alle medlemmene til Anonymous forstår rekkevidden av det de driver med.

- Anonymous er en veldig løs organisasjon, der hvem som helst kan bli et medlem så lenge de deler deres anonymitetsprinsipp og syn på regulering av nettet. Flere medlemmer har sikkert en forståelse av hva de driver med og konsekvensene som følger, men jeg tror at mange drives av følelser, sier Roger Johnsen til Dagbladet.

Les også: - Krigserklæringen betyr ikke noe som helst