«Anonymous» går til krig mot egyptiske myndigheter

Organiserer hackerangrep mot myndighetenes nettsider.

HACKERANGREP:  Aktivister fra organisasjonen Anonymous går til angrep mot egyptiske myndigheters nettsider. Her er aktivister avbildet med den typiske Anonymous-masken, som har blitt deres varemerke. Foto: AFP PHOTO
HACKERANGREP: Aktivister fra organisasjonen Anonymous går til angrep mot egyptiske myndigheters nettsider. Her er aktivister avbildet med den typiske Anonymous-masken, som har blitt deres varemerke. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det løst organiserte nettverket av internettaktivister som kaller seg «Anonymous» retter nå blikket mot Egypt. I en pressemelding skriver gruppa:

«Anonymous kan ikke, og vil ikke, stå stille og se på at folk blir fratatt sine grunnleggende rettigheter og friheter. Det egyptiske folk lever under umenneskelige forhold, de blir nektet ytringsfrihet, religionsfrihet, organiseringsfrihet og informasjonsfrihet. Den egyptiske regjering har avslørt seg selv om kriminelle, og gjort seg til Anonymous fiende.»

En Facebook-gruppe kalt Operation Egypt ble lansert i forbindelse med aksjonen.

Tok ned myndighetenes nettsider Her lenkes det til en bruksanvisning for hvordan laste ned en software som skal gjøre det enklere å angripe nettsider.

I går var blant annet nettsider tilhørende innenriksdepartement og kommuniksjons- og informasjonsteknologi- departementet nede som følge av hackerangrep, melder NBC. Nettsiden til innenriksdepartementet er i skrivende stund fortsatt nede.

Organiseringen av angrepet startet for tre dager siden, men trykket ble økt betraktelig etter at egyptiske myndigheter sperret Twitter-tilgangen tirsdag.

DEMONSTRASJONEN FORTSETTER:  Egyptiske demonstranter brenner bildekk under en demonstrasjon i Suez i Egypt torsdag. Foto: AFP PHOTO/KHALED DESOUKI/Scanpix
DEMONSTRASJONEN FORTSETTER: Egyptiske demonstranter brenner bildekk under en demonstrasjon i Suez i Egypt torsdag. Foto: AFP PHOTO/KHALED DESOUKI/Scanpix Vis mer

Anonymous har tidligere angrepet regjeringens nettsider i Tunisia og Zimbabwe — land som har forsøkt å blokkere informasjon om de Wiki-lekkasjene av ambassadedokumenter.

De gikk også til angrep mot PayPal, Mastercard og Visa etter at de stanset betalingsoverføringer til WikiLeaks som følge av lekkasjen av over 250.000 ambassadekorrespondanser.

Gruppens formål er ifølge dem selv å kjempe for ytringsfrihet og mot det de anser som sensur og misbruk.

Satte fyr på politistasjon De voldsomme demonstrasjonene startet i Egypt tirsdag. På minst 15 forskjellige steder demonstrerte titusenvis av mennesker - til tross for at demonstrasjoner er ulovlig i landet.

Myndighetene har forsøkt å sette en stopper for det ved å varsle for at om at alle som deltar i slike aktiviteter, vil bli pågrepet og tiltalt. Demonstrantene har imidlertid ikke latt seg stoppe av dette.

Torsdag tente demonstrantere på en politistasjon i Suez i protest mot at flere demonstranter har blitt drept i opptøyene de siste dagene. Ved en annen politistasjon samlet demonstranter seg for å kreve at venner og slektninger som er blitt arrestert, ble løslatt.

TUNISIAMI:  Også i Jemens hovedstad Sanaa var det i dag store demonstrasjoner. Opptøyene i Egypt og Jemen er sterkt inspirert av Jasminrevolusjonen i Tunisia.  Foto: REUTERS/Scanpix
TUNISIAMI: Også i Jemens hovedstad Sanaa var det i dag store demonstrasjoner. Opptøyene i Egypt og Jemen er sterkt inspirert av Jasminrevolusjonen i Tunisia. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Det har imidlertid vært vanskelig å få tilgang til informasjon om hva som skjer i Suez. Alle telefonlinjer er nede, og myndighetene har også stengt diverse sosiale nettsteder, blant annet Twitter og Facebook, som har vært hyppig brukt for organisering og informasjon om demonstrasjonene.

Minst 1000 personer skal være pågrepet etter at opptøyene startet tirsdag. Det er ventet at det vil bli mobilisert en massedemonstrasjon i morgen etter fredagsbønnen.

DELTAR:  Nobelprisvinner Mohammed ElBaradei snakker med pressen før han forlater Wien og setter kursen mot Egypt, hvor han vil delta i demonstrasjonene. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader/Scanpix
DELTAR: Nobelprisvinner Mohammed ElBaradei snakker med pressen før han forlater Wien og setter kursen mot Egypt, hvor han vil delta i demonstrasjonene. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader/Scanpix Vis mer