VARSLING?: Bare timer før datasystemene på New York-børsen kollapset kom hackergruppa Anonymous med en melding på Twitter der de ymter frampå om at onsdagen kunne bringe med seg trøbbel for Wall Street. Foto: Youtube / Twitter
VARSLING?: Bare timer før datasystemene på New York-børsen kollapset kom hackergruppa Anonymous med en melding på Twitter der de ymter frampå om at onsdagen kunne bringe med seg trøbbel for Wall Street. Foto: Youtube / TwitterVis mer

Anonymous med kryptisk melding bare timer før New York-børsen kollapset

«Lurer på om morgendagen blir ille ...»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New York-børsen stanset tidlig onsdag morgen lokal tid all aksjehandel som følge av tekniske problemer. Det meldte børsen selv på sin nettside.

Det ble lenge spekulert i om børsen var utsatt for et angrep fra hackere.

Dette ble avvist av børsen selv på Twitter, samt at det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security) bedyret at de ikke hadde lagt merke til noen form for «ondartet aktivitet» i børsens datasystemer. Det skriver CNN.

Varsling? Grunnen er foreløpig forklart med at de hadde «problemer med det interne datasystemet», men det er likevel ikke alle som kjøper teorien om at det ikke var noen hackere som hadde en finger med i spillet.

En tweet sendt ut fra en av de mest aktive kontoene til hacker-kollektivet Anonymous bygger opp om den teorien.

Rundt midnatt amerikansk tid natt til onsdag skrev brukeren @YourAnonNews, som har nesten 1,5 millioner følgere, dette:

«Lurer på om morgendagen blir ille for Wall Street.... vi kan bare håpe.»

Anonymous oppfordret også sine følgere til å møte opp på Wall Street onsdag ettermiddag for å protestere, uten at det ble gått i dybden rundt hva som var intensjonen med demonstrasjonen. Det skriver International Business Times.

Liten endring Mange av aksjene som omsettes på New York-børsen (NYSE) kan også handles på Nasdaq og andre børser. Det gjør at markedene tilsynelatende ble lite berørt av handelsstansen, ifølge analytiker Gregori Volokhine ved Meeschaert Capital Markets.

- Det er veldig interessant at det nesten ikke var noen endring i aksjekursene. Hadde dette skjedd for tolv år siden, ville det blitt panikk, sier han ifølge NTB.

Forrige gang en stor amerikansk børs ble satt ut av drift, var da Nasdaq hadde tekniske problemer i august 2013. Problemene gjorde at Nasdaq var stengt i tre timer.

Panikk i Kina Det var ikke bare i New York børsene møtte på trøbbel onsdag, men i Kina var det helt andre problemer som dominerte.

Shanghai-børsen åpnet onsdag med en blodrød nedgang på minus åtte prosent, før den landet på en minus fire. Kinesiske myndigheter har lenge prøvd å stagge det dramatiske børsfallet, uten hell, og nå brer panikken seg blant investorene. 

- Det er full panikk. Alle ønsker å selge og de som kan selge, selger alt de har. At Shanghai-børsen åpnet på minus åtte er kjempestort, sa økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til Dagbladet onsdag formiddag. 

- Bobla har sprukket I skyggen av Hellas-krisen har det kinesiske markedet falt med 35 prosent på tre uker, noe som tilsvarer ti ganger så mye som Hellas' BNP, eller hele Storbritannias BNP. Det er enorme verdier. 

- Toppen ble nådd i begynnelsen av juni og vi ser at potensialet for videre fall er veldig stort. Jeg mener at bobla har sprukket når vi ser et børsfall på 35 prosent. Men det er for tidlig å si om dette er starten på en finanskrise, sa Kjennerud. 

At den kinesiske boble kan sprekke, har lenge vært varsla og fryktet. Shanghai-børsen åpnet med et fall på 3,7 prosent da den åpnet torsdag, mens Shenzhen-indeksen, Kinas nest største, åpnet med nedgang på 0,7 prosent.