- Anooshe ble henrettet

Bevisførselen har avdekket at begrepet æresdrap er berettiget, fastslår lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette fastslår dommen i Anooshe-saken som falt i Frostating lagmannsrett i Molde i ettermiddag, der afghanske Zahiredin Shamsi (33) ble dømt til 18 års fengsel for drapet på sin fraseparerte kone Anooshe. Han skal også betale 300.000 kroner i erstatning til hvert av parets to barn.

Dommen ble anket på stedet.

Avsa dødsdom

I dommen beskrives den nå drapsdømte, forsmådde ektemannen Zahiredin Shamsi som en sårbar og ustabil person. Da Anooshe forlot ham, følte han fortvilelse, men i tillegg skam og ydmykelse. Da alt håp var ute for å få Anooshe tilbake, avsa han en dødsdom over henne.

Dommen fastslår at Shamsi ikke aksepterte at Anooshe forlot ham og tok med seg barna. Hans fundamentalistiske syn på kvinners rettigheter tillot ikke dette. Etter afghansk kultur kan en kvinne ikke gjøre dette uten samtykke fra mannen. Han måtte besørge drapet.

Lite formildende

Drapet i Kristiansund fant sted bare en drøy måned etter at paret ble formelt separert. Han skjøt sin fraseparerte kone med seks skudd på kloss hold.

Retten mener at Shamsis bevissthetsnivå forut for og under drapet var høyt, og at aggresjon mer enn fortvilelse var fremtredende under selve drapet. Retten fant lite formildende i denne saken. På den andre siden bruker ikke lagmannsretten begrepet «særdeles skjerpende omstendigheter» om det overlagte drapet, slik dommen i tingretten gjør.

Skyldspørsmålet i denne saken er endelig avgjort av lagmannsretten. Forsvareren, advokat Halvard Helle, anket på vegne av domfelte på stedet over saksbehandling, lovanvendelse og straffeutmåling.

Helle sier til NTB at straffen er for høy, og at retten feilaktig har støttet seg på et politivitne fra Kristiansand som etter hans mening brukte ureglementerte metoder under etterforskningen av saken.

Erstatning

Aktor, statsadvokat Bjørn Soknes, sier i en kommentar til NTB at det er en godt begrunnet og riktig dom. Straffeutmålingen var identisk med tingrettens avgjørelse og påstanden fra aktor.

Bistandsadvokat Geir A. Kristoffersen er uenig i at lagmannsretten har justert erstatningen til hvert av parets to barn ned fra 350 000 kroner til 300 000 kroner. Han mener at Høyesteretts avgjørelse i giftsaken (Terje Wiig-saken) fra Trondheim har lagt føringer for lagmannsretten.

- Etter min mening er det store forskjeller på disse sakene, fordi barna er mindre, fordi de i praksis både har mistet mor og far - og fordi de fortsatt trues av kidnapping og må holdes i skjul. Men hvis denne dommen kan gi dem økt trygghet, er vi likevel tilfredse, sier Kristoffersen til NTB.

(NTB-Kjell Herskedal)