Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anoreksi er idrettens ansvar

Idrett er ikke lenger bare lek og glede blant unge utøvere. Nå oppfordrer myndighetene alle som er involvert i idretten til å ta ansvar og fortelle utøvere at idrett består av mer enn kropp og prestasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Roger Ingebrigtsen synes det er alvorlig at spiseforstyrrelser også er et problem i idrettens egne skoler. Han mener Jorunn Sundgot-Borgens observasjoner blant studenter ved Idrettshøgskolen er tankevekkende for alle som er involvert i idrett.

Har ansvar

- Spiseforstyrrelser er ikke noe som politikere og departementer kan ta hånd om og få unna i en fei. Alle innen idretten - alle fra Idrettforbundets leder Kjell Kran, til alle frivillige i lokale lag - må selv ta initiativ til å fortelle unge idrettsutøvere at idrett er mer enn kropp og prestasjoner, sier Ingebrigtsen. Han er statssekretær i Kulturdepartementet, som har ansvaret for idrettspolitikken.

Tankekors

Ingebrigtsen mener det er betenkelig at idretten, som primært legger vekt på lek og moro blant unge, nå rammes av negative trender som spiseforstyrrelser.

- Vi vet at idretten også har skapt negative trender, påpeker han. Ingebrigtsen sikter da til kampen mot doping.

- Men at så store deler av idretten nå også rammes av spiseforstyrrelser er et tankekors, sier han til Dagbladet.

Dersom Kulturdepartementet får henvendelser fra organisasjoner som vil bekjempe spiseforstyrrelser, stiller de gjerne opp.

- Vi kan bidra med forskning og midler til holdningsskapende kampanjer, og departementet stiller gjerne opp som en hjelpende medspiller. Men først og fremst er dette idrettens eget ansvar, gjentar Roger Ingebrigtsen.

Ingen nyhet

Også statsråd Karita Bekkemellem Orheim i Barne- og familiedepartementet mener at elitefokuseringen i idrettsmiljøet har mye av skylda for at stadig flere yngre lider av spiseforstyrrelser.

- Det er dessverre ingen nyhet at det er trendy å ha anoreksi. Dette er noe som vi politikere er helt nødt til å gripe fatt i. Det kan ikke bli slik at det er moderne å ha en dødsfarlig sykdom, sier barne- og familieministeren, som også leder Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

Hun tror at det er viktig at man slutter å fokusere for ensidig på spiseforstyrrelser som en psykisk lidelse.

- Mange unnlater å søke hjelp fordi at det er en allmenn oppfatning at spiseforstyrrelser har sammenheng med psykiske problemer, sier Bekkemellem Orheim.

I løpet av høsten vil staten opprette en egen internettside der spiseforstyrrelser er tema.

- Det er viktig at man har et sted hvor man kan ta den første kontakten anonymt, sier Karita Bekkemellem Orheim.