«Anrikning av urin»

«Møtte bjørn i underbuksa»? Ja, ifølge VG anno 2002. Nå er nok ei bok om avisenes trykkfeil ute. Les og le av oss i pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Jaran Dammann og Petter Ruden som står bak denne viktige innsamlingen av trykkfeil før og nå. Tittel på årets bok er en klassiker for nye lesere «Frittgående egg/Enda flere morsomme trykkfeil fra norske aviser gjennom 25 år». Duoen har tidligere gitt ut to bøker smidd over samme prest, unnskyld lest.

Og det er et vell av utilsiktet humor som preger de 152 sidene. Og det kan virke som om vi journalister har et sterkt forhold til det nedentil anliggende, blant annet underbukser. Rogalands Avis i 1985 meldte følgende «Skjøt elg i underbuksa» og Hamar Arbeiderblad i 1984 avslørte «Rolig skiting i Østerdalen», mens Ringsaker Blad fra 1980 dundret til med «Skjøt årets første elg med buksa nede».

Fædrelandsvennen var også herlig frekke i 1997 «Kona er kjekk, men mannen er fra Holum». Vi regner det som sikkert at mannfolkene i Holum, som tilhører Mandal kommune, sluttet å bruke avisa til å pakke inn makrell med etter dette.

Aftenposten har forresten også omtalt fisk i 2002 «Død torsk gyter dårlig», mens Adresseavisen i 2000 har en klokkeklar nyhet «Traktor stakk av fra beruset bonde». Endelig en traktor som tok ansvar.

VG har alltid vært særs gode på krimjournalistikk, så også i 1998 «Det var klokken 09.55 i går at en mann med finnlandshette stormet inn i Sparebanken Hedmark på Flisa. Ifølge politiet skal han ha gått rett frem til kassen der den mannlige bankfunksjonæren satt og truet ham med det som trolig var en pistol».

Lesere av den kristne dagsavisa Dagen satte kanskje kirkekaffen i halsen i 1985 da avisa trykket denne groteske statistikk: «Positiv utvikling for drepte barn».

Vårt Land i 2007 hadde også tatt feil av snurrebart-VM og snurrebass:

«Kapellan Kaspe»rsen er tydelig stolt over snurrebassen sin. Det skal mye stell og tålmodighet til for å få en anstendig størrelse. Etter hvert tar det daglige stellet et par minutter. Det aller viktigste hjelpemiddelet er en god krem».

Nå er det ikke bare vi papiravisdinosaur som sliter med å stable alfabetets 29 bokstaver på plass etter gjeldende regler.

Etter at vi fikk nettets vidunderlige verden dukker det også opp nye jaktmarkere for den som leter etter trykkfeil. Et nettsted som er i særklasse flinke til å få bokstavene til å stokke er Nettavisen:

«Iran innrømmer anrikning av urin» og «J.R.R. Tolkien, som levde fra 1892 til 1973, begynte på denne boka allerede i 1981, men fikk aldri skrevet den ferdig».

Dagbladet er også ei avis der det selvsagt bor trykkfeil side om side med korrektur/retur:

«Jeg rakk så vidt å lade geværet etter hvert som legene dukket opp» (1986). I 1982 fikk også denne avisa innsendt et eksklusivt telegram «Elisabeth av England, 82 år gammel, ble sendt på sykehus i all hast mandag etter at hun hadde satt fast et fiskebein i halden, opplyste en talsmann for hoffet». En av de bedre er fra 2002 «Skraphandler lagt i jern». Dette er jo ikke en trykkfeil, men god tittelkunst.

Og da er det bare å ønske høstfrakkene velkommen med et sitat fra Finnmarksposten 2000

«Blotteren la alt på bordet» og Østlendingen fra samme år «Foreldre må passe bedre på når ungene driver med sprengstoff» og «Vellukka folkemordseminar (Møre 2000).

NB: En av denne skribents favoritter fra boka stammer fra en annonse for det nye Maxi Storsenter i Drammen 1994 «Marsipankake m/surkål 10,- og Spahetti Bolognese m/surkål 45,-».