Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansar al Islam beskyldes for giftdrap

I et laboratorium i Nord-Irak loggførte Ansar al Islam hva slags giftdoser som skal til for å drepe dyr og mennesker. Dét skriver tyske Stern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Torturert av Krekars menn

For noen få dager siden skrev Dagbladet om hvordan tolv år gamle Sanger Nasradin ble hengt opp-ned etter beina i et av Ansar al Islams fengsler og torturert med elektrisk sjokk og stokkeslag.

Etter torturen holdt mulla Krekar en tale for landsbybeboerne i Beeyara der han erklærte at Ansar al-Islam ville straffe andre på samme måte som Sanger hvis de gjorde noe galt. Via sin advokat Brynjar Meling sa Krekar til Dagbladet at historien er propaganda.

Men i morgen offentliggjøres flere historier om grusomheter i Ansar al-Islams regi: Da kommer neste utgave av det tyske magasinet Stern med en reportasje om den islamistiske gruppen. Reportasjen blir lite lystig lesning for mulla Krekar, som i morgen dessuten må møte i dommeravhør i Oslo tingrett fordi han nekter å la seg avhøre av Økokrim.

Skrev ned giftoppskrifter

I dag bringer Stern noen korte utdrag fra artikkelen på sine nettsider. Sterns reporter befinner seg i Nord-Irak i nærheten av grensa til Iran. Deler av dette området har blitt kontrollert av Ansar al Islam. For flere dager siden ble det oppdaget et laboratorium i området. Ifølge Stern tilhører laboratoriet Ansar al Islam, som beskrives som en del av nettverket til terroristen Osama bin Laden og al-Qaida.

I lokalet har Sterns reporter funnet tre bind av en 'terrorhåndbok', skriver magasinet. I protokollene har forfatterne nøye skrevet ned hvordan man har gjennomført vellykkede eksperimenter med giftstoffer som ricin og cyanid. Terroristene har prøvd å lage sennepsgass og nervegassen VX, men uten å klare det. Derimot har de brukt sprengstoffene TNT og RDX i flere vellykkede forsøk.

Tok tida mens folk døde

Terroristene førte tilsynelatende oversikt over hvor mange sekunder, minutter eller timer det tok før dyr og mennesker døde av de forskjellige giftblandingene. Klorgass ble kombinert med andre gasser. Terroristene laget selv den svært giftige, kvelende gassen fosgen.

Ifølge protokollen ble en person satt i et avstengt rom og deretter gasset med en kombinasjon som inneholdt fosgen. Det tok et halvt minutt før offeret døde.

Forfatterne har også nøye ført inn resultatene av eksperimentene med sprengstoff. De har testet niotroglyserin, RDX og en egen blanding av ammoniumnitrat, aluminiumspulver og kaffe. Blandingen hadde like stor ekplosjonskraft som TNT, ifølge loggene.

Trente opp terrorister

Stern har fått informasjon om at lokalene ble brukt til å trene hellig krig. Elevene gjennomførte skytetrening og fikk trening i overfall og bortføring. De skal dessuten ha øvd på selvmordsaksjoner.

Ekstremistene kunne studere både giftstoffer og våpen. De fleste skal ha kommet fra Europa og reiste inn via Iran. Etter tre måneder fikk de vitnemål som bekreftelse på kunnskapen.

Ifølge protokollene er det nok å gjøre innkjøp på supermarkedet, apoteket og en forretning med kjemiske stoffer for å kunne utføre en dødbringende aksjon.

Økokrim ikke overrasket

Krekars advokat Brynjar Meling skulle i ettermiddag kontakte Krekar for å få en kommentar til det Stern skriver.

- Jeg holder på å prøve å komme i kontakt med Krekar om det, sa han til Dagbladet.no.

Sjef i Økokrim, Erling Grimstad, sier at Økokrim følger nøye med på alt som kommer frem om Ansar al Islam og mulla Krekar i pressen.

- Vi har fått beskjed av Riksadvokaten om å sette i gang etterforskning av Ansar al Islam. Jeg er godt fornøyd, vi har gjort store fremskritt, sier han.

- Har du informasjon som minner om det som står i Sterns reportasje?

- Jeg blir ikke veldig overrasket over det som står der, sier Grimstad.

Høyesterett har i ettermiddag avgjort at Mulla Krekar ikke blir varetektsfengsling.

- Vi har fått beskjed fra Høyesterett om at Økokrims påkjæring av løslatelsen i Borgarting lagmannsrett er forkastet. Det betyr at mulla Krekar er en fri mann. Vi oppfatter dette som en seier for rettssikkerheten, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NTB.

SLUPPET UT:</B> Mulla Krekar ble satt fri i forrige uke. I morgen må han møte i dommeravhør.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media