Ansar al-Islam drepte seks PUK-medlemmer

Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam beskyldes for å ha drept seks medlemmer av Kurdistans patriotiske union (PUK). Den ene drepte skal være et ledende medlem av PUK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shaukat Haji Mushir, som var en ledende militærkommandant i PUK, ble sammen med fem andre drept da han dro til en landsby ved byen Halabja lørdag for å møte det han trodde var avhoppere fra Ansar al-Islam.

- Disse Ansar-medlemmene hadde meldt seg frivillig for å slutte seg til oss, så Shaukat godtok å møte dem.

Men han gikk rett inn i et bakholdsangrep, sier PUK-kommandanten Sherkh Jafar. Fordi han stolte på dem, hadde han ikke med seg mange soldater og våpen. De tre maskerte Ansar-medlemmene som sto bak angrepet, greide å flykte.

De andre som ble drept, var to livvakter og tre uskyldige sivile. Et annet høytstående PUK-medlem ble alvorlig såret.

- Ansar viste sin brutalitet, og tiden er inne for å rydde opp i dette området, sier et annet PUK-medlem.

Tusener av mennesker tok del i begravelsen til Mushir i PUKs regionale hovedstad Sulaymaniyah søndag.

Trusler

Lørdag truet PUK med å gå til angrep på Ansar al-Islam i løpet av få dager om ikke de mellom 700 og 900 medlemmene organisasjonen sies å ha, overga seg. Amerikanske styrker i de kurdiske områdene av Nord-Irak sies å støtte PUK mot den islamske gruppa.

Det islamistiske Ansar al-Islam har kontrollen over 16 landsbyer i de uveisomme grensestrøkene mot Iran, og bruker dem som utgangspunkt for krig mot de to store kurdiske organisasjonene PUK og KDP. PUK anklager Ansar for å stå bak en rekke bombeattentater og politiske drap.

USA beskylder Ansar al-Islam for å ha forbindelser med terrornettverket al-Qaida, noe Ansar al-Islam-lederen mulla Krekar benekter.

I forrige uke hevdet USAs utenriksminister Colin Powell at Ansar al-Islam er et bindeledd mellom Saddam Husseins regime i Irak og al-Qaida, selv om Nord-Irak ligger utenfor Saddams kontroll.

Feil anklager

Lørdag viste Ansar al-Islam fram for journalister en gruppe bygninger som Powell viste fram i sin presentasjon i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Powell hevdet at Ansar brukte bygningene til å framstille kjemiske våpen. Men journalistene fant bare gamle og ubrukte hus som så ut til å ha vært et mediesenter. De fant ingen tegn på at det var produsert kjemiske våpen der.

Powell tok for øvrig feil da han sa at byggene var i landsbyen Khormal, som faktisk kontrolleres av en annen islamsk gruppe. Bygningene Powell viste bilder av, ligger i den Ansar-kontrollerte landsbyen Sarghat.

Powells anklager førte til frykt blant folk i området for et bombeangrep

(NTB-Reuters-AFP)