Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatt: - Ryanair drives på slavekontrakter

- Kan bli sagt opp om vi kommer for sent på jobb.

I HARD VÆR:  En Ryanair-ansatt, som vil være anonym, levner ikke arbeidsgiveren sin mye ære. Foto: AFP/Scanpix
I HARD VÆR: En Ryanair-ansatt, som vil være anonym, levner ikke arbeidsgiveren sin mye ære. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Samme dag som Ryanair legger fram nye ruter fra Rygge, forteller en ansatt om det vedkommende kaller slavelignende arbeidsforhold. Selskapet avviser igjen all kritikk.

Personen som snakker med Moss Avis vil være anonym.

- Ryanair sparker folk på dagen for mindre ting enn dette. Ingen av oss har lov til å snakke med pressen, sier den ansatte, som forteller om en timelønn på 16 euro for den tida flyet er i lufta. Det er ingen betaling for etterarbeid, forsinkelser og innstilte avganger.

- Arbeidsbetingelsene er beinharde og hinsides regelverket skandinaviske arbeidstakere opererer under. Vi har ikke lov til å organisere oss og står uten forhandlingsrett. Vi kan bli sagt opp om vi kommer for sent på jobben. Vi får ikke betalt under sykdom. Ryanair drives på slavekontrakter, sier personen, som mener presset mot selskapet må fortsette.

Selskapets pressetalsmann Stephen McNamara avviser alle påstandene.

- Alle Ryanair-ansatte kan fagorganisere seg, men det er riktig at vi ikke forhandler med fagforeninger. Vi er i stedet i dialog med representanter for våre egne ansatte, sier McNamara til Moss Avis.

Han avviser at de ansatte kun har betalt for den tiden de er i lufta, og at man får sparken for å komme for sent, hvis det gjentar seg etter advarsler.

Arbeidstakerorganisasjonen YS har tidligere gått hardt ut mot det de kaller verstingen i luftfartsbransjen. Under åpningen av tirsdagens YS-konferanse om IA-avtalen tok leder Tore Eugen Kvalheim igjen opp boikotten av selskapet. Han oppfordrer flere til å følge YS.

- Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) iverksatte for noen år siden en kampanje under vignetten «Ryanair be fair». Parat og Finansforbundet, og YS, har tatt det videre og vedtatt å boikotte selskapet. Vi anmoder samtidig at medlemmer og andre avstår fra å benytte selskapet på privatreiser, sa Kvalheim.

Maskinistforbundet og Farmasiforbundet er blant dem som har sluttet seg til boikotten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling