Ansatt som sjef i Kripos

I går ble Ola Thune ansatt som sjef for mordkommisjonen i Kripos, selv om han i 1992 ble erklært ubrukelig, illojal, uten samarbeidsevner, konfliktskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vanskelig jobb

«Skulle ikke ha vært tatt ut tiltale»

Omstridt politikjendis

Ola Thunes «comeback» i norsk politi har fram til i dag vært utenkelig.

Da Thune forlot Kripos tidlig på nittitallet, hadde han ingen høy stjerne hos sjefene i norsk politi. På diplomatspråket heter det: «Persona non grata». På godt norsk betyr det: Uønsket.

Thune var en av landets mest profilerte politietterforskere da han sluttet ved Kriminalpolitisentralen (Kripos) etter at han - på sin egen fritid - oppklarte drapet på Anne Kristin Jensen på den spanske ferieøya Fuerteventura og ble beskyldt for illojalitet av sjefene ved Kripos.

I går ble han enstemmig ansatt som politiinspektør ved Kripos, av Kripos nye ledelse.

Glad for Thune

- Det var et enstemmig tilsetninsgråd som etter en grundig ansettelsesprosess ansatte Ola Thune, sier Kripossjef Arne Huuse.

- Hvis Ola Thune takker ja til politiinspektørjobben, vil han bli kommandert til å lede vår taktiske avdeling. Han vil få ansvaret for etterforskningen av drap, seksuelle overgrep mot barn og andre alvorlige forbrytelser, sier Arne Huuse.

Kripossjefen legger ikke skjul på at han er glad for at Ola Thune nå er ansatt.

- Thune skal lede en veldig viktig funksjon, som Kripos står for og som Kripos skal stå for, sier Arne Huuse.

- Var Thune den beste kandidaten du som Kripossjef kunne tenke deg?

- Det ligger i kortene, siden vi enstemmig ansatte Ola Thune, sier Arne Huuse.

Selv om Arne Huuse er godt fornøyd med ansettelsen av Ola Thune, vil nok ikke de tidligere Kripossjefene Bjørn Heggelund og Kai Erik Tørdal helt føle den samme glede.

Anstrengt

Forholdet mellom Thune og de to tidligere Kripossjefene var, for å si det mildt, ytterst anstrengt.

I en redegjørelse fra Bjørn Heggelund, som i mange år var satt til å styre Kriminalpolitisentralen, hevdes det at Ola Thune har en del personlige egenskaper som ikke gjør ham til noe godt valg til en jobb som krever diplomati, smidighet og samarbeidsevner.

Kai Erik Tørdal, som i en periode var sjef for Kripos, karakteriserte i en rapport Thune slik:

Thunes evne til objektivitet og motforestillinger har ved flere anledninger vist seg svak. Den «politifaglige» vurderingen som han (Thune, red. anm.) foretar er gjerne ensbetydende med hans egen vurdering av saksforholdet. Han har vanskelig for å akseptere at andres - kanskje særlig overordnedes - synspunkter må gå foran hans egne, og har i konfliktsituasjoner en hang til å gjøre uenigheten til samvittighetsspørsmål.

I Tørdals rapport blir det også slått fast følgende om den nyansatte sjefen for mordkommisjonen (taktisk etterforskningsavdeling):

...måtte Thune korrigeres ganske kraftig for deler av sitt engasjement overfor tysk politi - som lå utenfor det akseptable og ikke var klarert med overordnede.

- Beste søker

Kripossjef Arne Huuse er godt fornøyd med å få Ola Thune tilbake i politiet.

- Vi mener vi har ansatt den best kvalifiserte søkeren, sier Huuse.

- Dine forgjengere stemplet Thune som illojal og vanskelig?

- Den konflikten har jeg ikke vært en del av, og har derfor ikke synspunkter om det, sier Arne Huuse.

Dagbladet har snakket med flere av etterforskerne som er ansatt ved taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos. Thunes gamle kolleger ønsker ham velkommen tilbake i politiet. Ingen bestrider Ola Thunes dyktighet som drapsetterforsker.

Ola Thune var ikke tilgjengelig for kommentarer i går kveld.