Dansk WHO-sjef:

- Ansatt ved laboratoriet kan være pasient null

Til tross for WHOs konklusjon om at laboratorieutslipp var «ekstremt usannsynlig», sier en dansk forsker i WHO at pasient null godt kan være en laboratorieansatt.

LABORATORIET: På innsiden av laboratoriet i Wuhan. Personen på bildet har ikke forbindelse til saken. Foto: AFP/NTB
LABORATORIET: På innsiden av laboratoriet i Wuhan. Personen på bildet har ikke forbindelse til saken. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Det første utbruddet av coronviruset, i Kina i desember 2019 kan komme fra en ansatt fra laboratoriet. Ifølge den danske forskeren Peter Embarek, som ledet WHOs ekspertgruppe i Wuhan, kan en ansatt ha blitt smittet av en flaggermus på laboratoriet eller under feltarbeid.

- Det er en sannsynlig hypotese at en medarbeider har blitt smittet i felten, sier Peter Embarek til danske TV2. Embarek var leder for WHOs arbeid i Wuhan tidligere i 2021, for å undersøke opprinnelsen til viruset.

Det var danske TV2 som først omtalte saken.

Flaggermus

Ekspertene fra WHO som reiste til Wuhan, offentliggjorde en rapport etter reisen. Teorien om at viruset stammer fra et utslipp fra laboratoriet, blir beskrevet som «ekstremt usannsynlig».

På den andre side sier Embarek at smitten kan ha oppstått under innsamling eller arbeid med flaggermus, i forbindelse med forskningen som fant sted i et laboratorium i Wuhan. Ifølge ekspertene som var i Wuhan, er det sannsynlig at pandemien begynte med at ei flaggermus smittet et menneske.

PETER EMBAREK: Den danske forskeren på en pressekonferanse etter WHOs oppdrag i Wuhan. Foto: AP/NTB
PETER EMBAREK: Den danske forskeren på en pressekonferanse etter WHOs oppdrag i Wuhan. Foto: AP/NTB Vis mer

- En ansatt som ble smittet i felt ved å ta prøver, er en av de sannsynlige hypotesene, sier Peter Embarek til danske TV2.

Det er derfor et sannsynlig scenario, til tross formuleringen i WHOs rapport, at en laboratoriemedarbeider ble smittet.

- Det er her viruset hopper direkte fra ei flaggermus til et menneske. I så fall ville det da være en laboratoriearbeider i stedet for en tilfeldig landsbybeboer. Så det er faktisk i den sannsynlige kategorien, sier Embarek.

Embarek understreker at WHOs eksperter ikke fant direkte bevis for at utbruddet av viruset har en sammenheng med forskningen som foregikk på laboratoriet i Wuhan.

Det andre laboratoriet

Det toppsikre laboratoriet til Wuhans institutt for virologi har fått mye oppmerksomhet, men ifølge Embarek er det også grunn til å se på det andre laboratoriet som er drevet av de kinesiske helsemyndighetene (CDC) i Wuhan.

- Jeg spurte ledelsen «Hvor gammelt er det her laboratoriet?», og så svarer de: «Det er fra desember 2019, vi flyttet til det nye laboratoriet 2. desember 2019», sier Embarek.

Det nye laboratoriet til CDC ligger bare 500 meter fra markedet der pandemiens første episenter skal ha oppstått i desember 2019.

500 METER: CDC-laboratoriet i Wuhan og markedet hvor det første episenteret for smitte var, ligger bare noen hundre meter fra hverandre. Foto: Wuhan Center for Disease Control / Peter Møller, danske TV2
500 METER: CDC-laboratoriet i Wuhan og markedet hvor det første episenteret for smitte var, ligger bare noen hundre meter fra hverandre. Foto: Wuhan Center for Disease Control / Peter Møller, danske TV2 Vis mer

- Det er interessant at laboratoriet flyttet 2. desember. Det er den perioden da det hele startet. Og man vet at når man flytter et laberatorium, kan det være forstyrrende for alt, sier han og fortsetter:

- Man skal flytte virussamlinger, prøvesamlinger og andre samlinger fra det ene stedet til det andre. Hele den prosessen er alltid et forstyrrende element i laboratoriets daglige arbeidsgang. På et tidspunkt hadde det derfor vært interessant å se på den perioden og dette laboratoriet.

Intens forhandling

Embarek forteller til danske TV2 at WHOs besøk til Wuhan var av vitenskapelig karakter og ikke en reell etterforskning. Derfor var besøket meste avhengig av samarbeid med de kinesiske myndighetene.

Da sluttrapporten skulle skrives var det, ifølge den danske forskeren, en intens forhandling om hva som skulle stå i rapporten.

- I starten ville de ikke ha noe som helst om laboratoriet med, fordi det var umulig at smitten kom derfra. Derfor skulle man ikke skrive om det. Vi insisterte på at vi skulle ha det med, fordi et var en del problematikk omkring hvor viruset kom fra, sier han.

NEKTET: Kinas utenriksminister nektet å vedgå at coronaviruset oppsto i Kina. Video: Regjeringen.no Vis mer

Til slutt kom de fram til et kompromiss der laboratorieteorien ble kategorisert som «ekstremt usannsynlig».

Etter WHOs besøk i Kina, har landet bare tatt opp muligheten for laboratorieteorien i avvisende former.

Oppfordring

16. juli 2021 kom WHO med en plan for videre studier i Kina, der organisasjonen foreslår å blant annet gjennomføre revisjoner, som er grundige politietterforskninger av relevante laboratorier i Wuhan.

Torsdag kveld oppfordret WHO Kina til å dele rådata om de første tilfellene av corona, ifølge NTB.

- Neste serie med studier inkluderer grundigere gransking av rådata fra de første tilfellene og serum fra mulige tidligere tilfeller i 2019, sier WHO om den videre granskningen.

For å kunne undersøke teorien om at corona kom fra et laboratorium i Kina, sier WHO at de trenger tilgang til alle relevante data.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer