Ansatte ble aldri hørt

I 15 år har fylkesrådmann Morten Fjeldstad jobbet med Sentralsykehuset i Akershus. Hele tida har situasjonen forverret seg dramatisk. Men verken sykehuseier Fjeldstad eller politikerne har oppfattet de fortvilte nødropene fra sine ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens hardt pressede ansatte i flere år har dokumentert graverende mangel på plass, teknisk utstyr og personell, mener blant annet fylkesrådmannen at Sentralsykehuset i Akershus er blant landets beste sykehus.

- Få på dere hvite frakker og gå vakter sammen med oss. Da skjønner dere kanskje alvoret, sier provoserte SiA-ansatte til Dagbladet.

Bare ny bønn

Det er ikke bare fylkesrådmannen som har kommet med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser de siste dagene. Formannen i helse- og sosialutvalget i Akershus fylke, Dagfinn Sundsbø, har trolig heller ikke tatt signalene på alvor.

- Jeg leste bare brevet fra sykehusledelsen som nok en bønn om penger, uttaler Sundsbø til Aftenposten som forklaring på hvorfor han ikke reagerte da ledelsen meldte om dødsfall som følge av ressursmangel.

- Vi blir fryktelig provosert over slike uttalelser. De lever i en ganske annen virkelighet enn vi, sier avdelingssykepleier Anne C. Sundstrøm til Dagbladet. Hun jobber på intensivavdelingen på SiA, og føler daglig ressursmangelen på kroppen.

Flere av hennes kollegaer har nå jobbet fire uker i strekk uten en eneste fridag for å få unna presset på avdelingen.

På vakt

Fortvilelsen blant de ansatte ved sentralsykehuset brer seg. Ifølge avdelingsoverlege Tor Martin Hoel er det bare et tidsspørsmål før intensivavdelingen kollapser.

I går var fylkeslege Anders Smith og assisterende fylkeslege Ingebrigt Bruheim på inspeksjon for å gå igjennom situasjonen ved sykehuset. Resultatene var lite oppløftende.

- Det er svært kritikkverdig at sykehuseierne ikke har tatt signalene på alvor. Denne arrogansen burde de legge bort nå og gjøre noe, sier Ingebrigt Bruheim til Dagbladet. Både sjeflege Jørgen Jonsbu og sykehusdirektør Yngve Haugstvedt anbefaler nå sine eiere å kle seg i hvite frakker og gå vakter på sykehuset.

- Det er kanskje det eneste som hjelper.

- Ikke krise

Mens fylkeslegen i Akershus, Anders Smith, understreker at situasjonen er meget kritisk og at SiA som sykehus er i krise, uttaler fylkesrådmann Fjeldstad:

- SiA er presset. Det har vi vært klar over lenge. Likevel drives ikke sykehuset på et uforsvarlig nivå, og jeg er ikke med på den krisemaksimering som har pågått i media.
Etter det Dagbladet erfarer har ansatte opplevd at sykehuseier Fjeldstad synes de mange brevene fra tillitsvalgte er et større problem enn ressursmangelen.

Nå er søkelyset så sterkt på SiA at mye tyder på at fylkestinget i Akershus vil behandle tiltaksplanen som skal bedre forholdene ved SiA allerede tirsdag. Planen var å behandle saken 16. desember.

<B>TIL KRISEMØTE: </B>Fylkeslege Anders Smith (t.v) på vei til krisemøte ved SiA, her sammen med avdelingsoverlege Tor Martin Hoel.