B-LAG: - Vi risikerer å få et A- og B-lag i Norge. Hvis vi ikke klarer å bekjempe sosial dumping kan vi få et arbeidsmarkedet som likner på forholdene i land som Kuwait og Saudi-Arabia, sier LO-leder Roar Flåthen. 
Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
B-LAG: - Vi risikerer å få et A- og B-lag i Norge. Hvis vi ikke klarer å bekjempe sosial dumping kan vi få et arbeidsmarkedet som likner på forholdene i land som Kuwait og Saudi-Arabia, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer

- Ansatte blir behandlet som kveg

LO-leder Roar Flåthen raser mot arbeidsforhold i Norge. Han mener Norge kan bli som Kuwait og Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet); - Vi risikerer å få et A- og B-lag i Norge. Hvis vi ikke klarer å bekjempe sosial dumping kan vi få et arbeidsmarkedet som likner på forholdene i land som Kuwait og Saudi-Arabia, sier LO-leder Roar Flåthen. For enkelte arbeidstakere er allerede todelingen en realitet, mener LO-lederen.

- Vi ser allerede at det er arbeidstakere som får langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn majoriteten. De bor dårlig, har dårligere lønnsvilkår og blir behandlet verre enn oss andre. De blir behandlet som kveg, sier LO-lederen.

Med lua i hånda Det siste året har Dagbladet skrevet om ansatte som har fått dumpet lønns- og arbeidsvilkårene etter at jobben deres har blitt satt ut på anbud. LO-lederen er sjokkert over reportasjene, og mener at vi risikerer å få en ny klasseinndeling i Norge.

- Hvis taper kampen mot sosial dumping kan det forandre hele arbeidsmarkedet. Vi risikerer at arbeiderne igjen må stå med lua i hånda, sier Flåthen. LO-lederen mener anbudsutsetting kan undergrave den nordiske modellen.

- Vårt samfunn har lyktes fordi vi har høy produktivitet, høy kjøpekraft og vi har hatt en god økning i levestandarden. Når folk får lavere lønninger, midlertidige kontrakter og dårligere pensjoner kan dette slå beina under hele systemet, sier LO-lederen.

- Blir kasteballer Flåthen peker på at anbudsutsetting ofte presser ned lønningen. LO-lederen vil nå ha lovendringer etter Dagbladets avsløringer.

FINANSKRISE: - Finanskrisen har aldri gått over, og den kan fortsatt ramme Norge hardt, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
FINANSKRISE: - Finanskrisen har aldri gått over, og den kan fortsatt ramme Norge hardt, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

- Vi ønsker å lovpålegge virksomhetsoverdragelse for tjenester som blir anbudsutsatt, sier Flåthen. Det vil bety at de ansatte beholder jobb-, lønn- og arbeidsvilkår selv om selskapet de jobber i mister anbudet. I tillegg ønsker han å forlenge tiden mellom anbudene.

- De ansatte blir kasteballer når det offentlige setter tjenester ut på anbud, sier Flåthen.

Vil rekommunalisere LO-lederen mener også flere kommuner bør vurdere å rekommunalisere tjenester de har satt ut på anbud.

- Anbudsutsetting har ofte vist seg mindre økonomisk lønnsomt enn det man først tenkte, sier Flåthen, som også mener det er tjenester som ikke passer til å tjene penger på.

- Vi ønsker at pengene vi bevilger til barnevern og rusomsorg skal gå til de vi skal hjelpe, og ikke til private selskaper, sier Flåthen, som samtidig understreker at det er ideelle aktører som i en årrekke har gjort en viktig arbeid for det offentlige.

TRUSLER OG ARBEIDSPRESS: Dagbladet har avdekket en rekke kritikkverdige forhold i arbeidslivet gjennom 2011. For to uker siden møtte Dagbladet Sangwan og over 40 andre hotellansatte på Gardermoen. De fortalte om trusler og arbeidspress. Foto:ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
TRUSLER OG ARBEIDSPRESS: Dagbladet har avdekket en rekke kritikkverdige forhold i arbeidslivet gjennom 2011. For to uker siden møtte Dagbladet Sangwan og over 40 andre hotellansatte på Gardermoen. De fortalte om trusler og arbeidspress. Foto:ANITA ARNTZEN/DAGBLADET Vis mer

- Det er de kommersielle aktørene vi ønsker å begrense, sier LO-lederen.

- Ikke svartedauden Finanskrisen i Europa har rammet Europa hardt, og Flåthen tror det er utenkelig at krisen ikke vil ramme Norge.

- Finanskrisen har aldri gått over, og den kan fortsatt ramme Norge hardt, selv om jeg ikke tror vi kommer til å oppleve svartedauden på nytt, sier han. LO-lederen viser til hvordan eksportindustrien allerede har blitt hardt rammet. Flåthen mener at middelklassen i Europa nå er under sterkt press.

- Nå ser vi hvordan europeiske land kutter lønninger, offentlige budsjetter og undergraver velferdssystemet, sier LO-lederen. Frontene i Norge har også blitt hardere de siste åra, forteller Flåthen.

Vil ikke ha minstelønn - Det er i arbeidslivspolitikken vi i dag ser de store politiske forskjellene. Arbeidsgiversiden og høyresiden presser på for å svekke arbeidstakernes rettigheter, sier Flåthen. LO-lederen frykter konsekvensene av flere midlertidig tilsatte og svekkelse av stillingsvernet og offentlig minstelønn. I dag har ikke Norge noen minstelønn, og arbeidsmarkedet er i stedet regulert gjennom tariffavtaler.

- Hvis de innfører offentlige minstelønninger frykter vi lønninger helt ned til 70, 90 kroner i timen. Minstelønninger vil kunne legalisere sosial dumping, sier han.

VIL HA NY JOBB: - Vi ønsker å lovpålegge virksomhetsoverdragelse for tjenester som blir anbudsutsatt, sier Roar Flåthen. Det vil bety at de ansatte beholder jobb-, lønn- og arbeidsvilkår selv om selskapet de jobber i mister anbudet. I tillegg ønsker han å forlenge tiden mellom anbudene. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
VIL HA NY JOBB: - Vi ønsker å lovpålegge virksomhetsoverdragelse for tjenester som blir anbudsutsatt, sier Roar Flåthen. Det vil bety at de ansatte beholder jobb-, lønn- og arbeidsvilkår selv om selskapet de jobber i mister anbudet. I tillegg ønsker han å forlenge tiden mellom anbudene. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- I dag har nordmenn boliglån og utgifter som er tilpasset lønnsnivået. Hvis lønnsnivået faller vil det få store konsekvenser for vanlige norske familier, sier Flåthen.

UNDERGRAVER VELFERDSYSTEMET: - Nå ser vi hvordan europeiske land kutter lønninger, offentlige budsjetter og undergraver velferdssystemet, sier LO-lederen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
UNDERGRAVER VELFERDSYSTEMET: - Nå ser vi hvordan europeiske land kutter lønninger, offentlige budsjetter og undergraver velferdssystemet, sier LO-lederen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer