Ansatte boikotter hjertestans-studie

Den omstridte hjertestans-studien i Oslo kan være ugyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dersom det viser seg at flere ansatte har boikottet den omstridte hjertestansstudien i Oslo kan hele forskningsprosjektet strande.

Den omstridte studien startet i 2003, og går ut på at bare halvparten av alle voksen pasienter med hjertestans i Oslo og Follo får intravenøs medisinering, mens den andre halvparten ikke får det. Dette avgjøres ved at ambulansepersonell får med seg en konvolutt som sier ja eller nei.

Saboterer studiet

NRK Brennpunkt avslørte i går at flere ansatte blant ambulansepersonellet i Oslo skal ha boikottet undersøkelsen, og gitt intravenøs medisin selv om de trakk en konvolutt der det sto nei.

- Er ikke dette et problem?

- Jeg kan ikke tro at det har foregått en omfattende sabotasje, men det er veldig vanskelig å finne ut. Men dersom det stemmer vil vi ikke lenger kunne påvise en forskjell mellom de pasientene som har fått adrenalin og de som ikke har det.

- En eventuell sabotasje vil bare kunne utviske forskjellene, ikke skape forskjeller, sier forskningsdirektør Andreas Moan ved Ullevål universitetssykehus til Dagbladet.no.

- Men vil undersøkelsen da være pålitelig?

- Dette kan selvsagt bli hengende som et spørsmålstegn ved studien. Men dette er noe vi må diskutere når vi ser resultatet av studien, sier Moan.

OMSTRIDT UNDERSØKELSE: Siden 2003 har Ullevål universitetssykehus forsket på hjertestanspasienter. I dag åpner de for at personell som ikke føler seg trygge på studiet kan velge å ikke delta. Bildet viser en øvelse for ambulansepersonell. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
OMSTRIDT UNDERSØKELSE: Siden 2003 har Ullevål universitetssykehus forsket på hjertestanspasienter. I dag åpner de for at personell som ikke føler seg trygge på studiet kan velge å ikke delta. Bildet viser en øvelse for ambulansepersonell. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Og legger til:

- Det som er viktig er at dersom det har skjedd sabotasje, så er det på grunn av en underforliggende frykt for å gjøre noe galt, sier Moan.

- Vil dere gjøre noe for å avdekke en eventuell sabotasje?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Jeg ser heller ikke helt hvordan dette vil kunne gjøres. Man kan se for seg en postkasse der folk anonymt kan fortelle at de har brutt reglene - men hvordan vet vi da at også ikke dette saboteres?

Krisemøte i dag

Hele målet med forskningsprosjektet er å finne ut hvorvidt intravenøs adrenalin, eller andre medikamenter, faktisk minker dødeligheten hos pasienter med hjertestans.

Bakgrunnen for det norske forskningsprosjektet er en svensk studie som viser at overlevelsen ved hjertestans faktisk var dobbelt så høy hos pasienter som ikke fikk adrenalin.

I dag var det et møte for alle ansatte i ambulansetjenesten, der det ble informert både om prosjektet, veien videre og om det som kom fram i gårsdagens Brennpunkt-program.

Ansatte boikotter hjertestans-studie

Studien fortsetter som før, med et par endringer i gjennomførelsen.

Endringer i studien

Etter den siste ukas mediekjør har Ullevål Universitetssykehus i dag gjort to endringer i studien:

Ambulansepersonell som ikke føler seg trygg på å gjennomføre studien kan velge å la være. Det vi si at de kan gi adrenalin selv om de ifølge studiet ikke skulle gjort det.

Samtidig blir det nå lagt igjen et informasjonsskriv til nærmeste pårørende i de tilfellene der ingen andre enn hjertestansofferet er til stede.

- Hva hvis pårørende som er til stede ved en hjertestans nekter å delta i studien?

- Det har de selvsagt rett til, sier Andreas Moan.

Han forteller at endringene vil kunne til en viss forsinkelse i prosjektet, da det kan ta lenger tid å registrere de 80 pasientene som til nå mangler.

Fra nå av vil alle pårørende bli informert om forskningsprosjektet - selv om deres nærmest har dødd.

Opplysningstelefon

Ullevål universitetssykehus har likevel valgt å ikke informere pårørende til de som allerede er døde.

- Det er ut fra en tankegang om at kanskje ikke alle ønsker informasjon i ettertid. Men det kan være galt, innrømmer Andreas Moan.

Pårørende som ønsker informasjon kan kontakte Ullevål sykehus på telefon 22119090 og få snakke med en fagperson.