Ansatte får e-posten overvåket

De ansatte i Baker Atlas har et valg: Enten blir e-posten deres overvåket av ledelsen, eller så får de ikke mail-tilgang i det hele tatt. Den uvanlige praksisen kan havne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da det USA-baserte oljeserviceselskapet skiftet datasystem, sendte ledelsen ut en ferdigskrevet kontrakt til de ansatte. De som har signert, aksepterer at all elektronisk post skannes for «usømmelig materiale». Kontrakten innebærer at en ansatt som får tilsendt og åpner en mail med pornografisk innhold, blir registrert og får reprimande. De med internetttilgang blir også kontrollert.

- Kontrakten har ført til usikkerhet blant de ansatte og mange har følt seg presset til å signere, sier Nopef-tillitsvalgt Kjell S. Johansen.

Ikke åpne

Overvåkningen skjer slik: Et program på Baker Atlas' server i USA søker gjennom all e-post som er åpnet eller sendt av ansatte i konsernet. Tekst og bilder blir skannet for koder eller ord som avslører «usømmelig materiale», slik dette er definert av ledelsen. Johansen mener det må finnes bedre måter å holde konsernets elektroniske sti ren på. Han reagerer på at de ansatte får ansvar for all post som blir sendt utenfra.

- Du skal sende tilbake all post du mistenker for å inneholde noe usømmelig. Åpner du noe som blir fanget opp av konsernets leteprogram, har du brutt reglene. Skjer det flere ganger, kan du i verste fall bli avskjediget, sier Johansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer