Corona:

Ansatte i helsevesenet får høyere lønn

De ansatte i det norske helsevesenet får høyere overtidsbetaling som følge av coronakrisa. Det har fagforeningene og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter nå blitt enige om.

LØNNSØKNING: Norske sykepleiere får høyere lønn som følge av coronapandemien.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LØNNSØKNING: Norske sykepleiere får høyere lønn som følge av coronapandemien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Norske sykepleiere, helsefagarbeidere, renholdere, vernepleiere og andre ansatte i helsevesenet får høyere lønn på grunn av coronaviruset.

De siste dagene har flere norske fagforeninger forhandlet med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter om lønna til ansatte på sykehusene.

Det er pågått tre parallelle forhandlinger. Den ene har vært en forhandling mellom Norsk Sykepleierforbund og Spekter. Den andre har vært mellom Spekter på den ene siden, og Fagforbundet, Fellesorganisasjonen og EL og IT. Den tredje har vært mellom YS og Spekter.

Nå har de blitt enige.

De ansatte får nå bedre betalt for overtidsjobbing. Etter det Dagbladet kjenner til, får man nå 150 prosent overtidstillegg, der man normalt ville fått 133 prosent. Der man normalt ville hatt 50 prosent overtid får man nå 100 prosent, og der man normalt ville hatt 100 prosent overtidsbetalt, får man nå 150 prosent overtid.

Siden dette er en avtale mellom fagforeningene og Spekter gjelder den hovedsakelig ansatte ved sykehusene. Denne avtalen gjelder ikke kommunalt ansatte, da de ikke er omfattet av helseforetakene Spekter har ansvar for.

BENT HØIE: Oppfordrer det norske folk til å følge ti smittevettregler. Video: NTB Scanpix / Bilde: Bjørn Langsem i Dagbladet Vis mer

Avtalen gjelder allerede fra 20. mars. Dermed vil også de som allerede har jobbet mye overtid de siste ukene få bedre betalt.

- Dette gir et betydelig hopp i tillegg til den avtalen vi inngikk 20. mars. Dette er viktig for å mobilisere arbeidskraft nok som vi trenger i sykehusene, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til Dagbladet.

Kvisvik sier at de er fornøyd med avtalen.

- Denne avtalen gir medlemmene en anerkjennelse for den store påkjenning der har, ved å stå i første rekke under den pågående pandemien. Det har de fortjent, skriver Pål Skarsbak, administrativ leder for LO-kommune i en pressemelding.

Fra før av har arbeidstakerorganisasjonene gått med på en dispensasjon fra de vanlige reglene, som gjør at ansatte i helsevesenet nå kan jobbe opp til 400 timer overtid. Det var denne avtalen de nå har forhandlet om hvordan skulle tolkes.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer