Nils Tollers vei 2 på Blindern i Oslo. Nylig solgt av Oslo Kommune for 10,5 millioner. Foto: Iván Kverme, Finansavisen
Nils Tollers vei 2 på Blindern i Oslo. Nylig solgt av Oslo Kommune for 10,5 millioner. Foto: Iván Kverme, FinansavisenVis mer

Ansatte kan få skattefrie milliongaver

Lave boligtakster kan gi skattefrie milliongaver til ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Prester og forsvarsansatte som kjøper billige boliger av arbeidsgiver slipper skatt dersom de kan vise til en takst fra en murer med inntil 12 dagers takstkurs, skriver Finansavisen.

Det har vært flere eksempler i det siste på skattefrie boligsalg. Den tidligere kommandanten på Oscarsborg festning fikk kjøpe en strandeiendom i Drøbak taksert av en håndverker. Lokale eiendomsmeglere mente eiendommen var solgt til under halv pris av hva markedet ville betalt.

En Oslo-prest kjøpte rett før jul en byvilla på beste vestkant i Oslo for 10,5 millioner kroner.

- Jeg har vært og besiktiget eiendommen utenfra. Den er garantert verdt over 20 millioner uavhengig av oppussingsbehovet innvendig, sier eiendomsmegler Anders Langtind til Finansavisen.

Skattefri

Verdioverførselen fra arbeidsgiver til arbeidstager var skattefri da det var utarbeidet en takst. Kommandanten og presten fikk kjøpe fordi de bodde i boligen på tidspunktet.

«Dersom arbeidstager betaler et vederlag tilsvarende markedsverdi for ytelsen eller formuesgjenstanden som mottas, vil dette ikke utløse skatteplikt for arbeidstageren», skriver seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten til Finansavisen.

Når Finansavisen viser til at det er stor usikkerhet knyttet til hvorvidt takstene reflekterer markedsverdien, svarer hun:

«Skatteetaten vurderer takstmannsbransjen som en profesjonell aktør, og vurderer at takstrapporter gjenspeiler gjeldende markedsforhold for tidspunktet for taksering».

12 dagers kurs er nok

I og med at takstmann ikke er noen beskyttet tittel, kan hvem som helst i utgangspunktet kalle seg takstmann. For å bli sertifisert takstmann kreves det derimot kurs. Hos Nito Takst kan en murermester bli takstmann gjennom samlinger på totalt 12 dager, samt leverte hjemmeoppgaver, prøvetakst og eksamen.

Andre økonomi-nyheter:

Prest kjøpte prestebolig med himmelsk millionrabatt
Investering på 5.000 kroner kan spare deg for store summer