Ansatte kreftrammet ved nok et kystfort

Finnsnes: Sju personer som har jobbet ved Meløyvær fort i Andfjorden er døde av kreft. Fortet ligger mindre enn ti mil i luftlinje unna Rødbergodden fort, hvor seks tidligere ansatte er døde av kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødbergodden er altså ikke det eneste kystfortet i Troms med mange krefttilfeller. Åtte tidligere ansatte ved Meløyvær fort er rammet av sykdommen, og sju av dem er døde, skriver Troms Folkeblad. Ved Rødbergodden fort ble ni personer kreftrammet. Seks av dem er døde.

I luftlinje ligger de to fortene mindre enn ti mil unna hverandre.

Jakt på årsak

- Vi har ofte snakket om disse tilfellene og lurt på hva i all verden det kunne være, sier Per Veimoen, som mistet kona si for fire år siden. Hun var i mange år ansatt ved Meløyvær fort. Veimoen sier de ofte har fundert på om årsaken til de mange tilfellene kunne ligge i det militære anlegget.

- Men vi ble nærmest møtt med et skuldertrekk og avvist med at det ikke var noe farlig ved anlegget, sier han.

I tillegg til dem som har vært ansatt, er også fortets nærmeste nabo død av kreft.

Ulike typer

De tidligere ansatte ved Meløyvær fort ble rammet av ulike typer kreft som nyrekreft, magekreft og lymfekreft.

Årsaken til de mange krefttilfellene er ikke kjent, men Forsvaret skal nå måle radonforekomster ved Meløyvær. Det opplyser kommandør Torbjørn Romuld ved Ramsund orlogsstasjon, som har driftsansvaret for fortet.

- Det hadde vi for så vidt planlagt å gjøre uansett, spesielt i lys av det som er kommet fram rundt Rødbergodden, sier han.

(NTB)