Ansatte overgrepsdømt som sjef for utviklingshemmede

- For dyrt med politiattest, sier regjeringen.

FOR DYRT: Tidligere arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen hadde ingen konkrete planer om å endre regelverket. Foto: HENNING LILLEGÅRD
FOR DYRT: Tidligere arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen hadde ingen konkrete planer om å endre regelverket. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): En kommunalt eid bedrift ansatte en overgrepsdømt mann som sjef for psykisk utviklingshemmede. Regjeringen tillater ikke bruk av politiattest i skjermede bedrifter. Grunn: Det er for dyrt.

Mot slutten av 90-tallet ble mannen, som var leder for en boliginstitusjon for bl.a. utviklingshemmede, dømt for seksuelle overgrep mot og trakassering av tre pleiere. Helsetilsynet fratok ham lisensen. Like etter fikk han likevel jobb som leder ved en skjermet bedrift, eid av den samme kommunen i Sør-Norge. Dette skapte avisoverskrifter nasjonalt, fordi ofrene følte seg hånet.

Men at den overgrepsdømte ble leder av en avdeling for psykisk utviklingshemmede, vakte knapt reaksjoner.

Mannen var leder i bedriften i rundt ti år, og hadde også ansvar for ansettelser av de utviklingshemmedes arbeidsledere, inntil han i fjor sluttet. Spesielle omstendigheter gjør at Dagbladet anonymiserer bedriften og kommunen.

Personvern og penger- At overgrepsdømte ansettes i skjermede bedrifter er totalt uakseptabelt, sier Dag Sandvik, direktør i ASVL, bransjeorganisasjonen til landets rundt 240 skjermede bedrifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer