Ansatte reagerer etter at Innovasjon Norge-direktøren blogget om «svertekampanje»

- Interne forhold må alltid håndteres internt først.

DIREKTØR: De ansatte reagerer kraftig etter at Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth lørdag gikk ut i et blogginnlegg og hevdet det var en svertekampanje mot hun og ledelsen.
foto Kristin Svorte /Dagbladet
DIREKTØR: De ansatte reagerer kraftig etter at Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth lørdag gikk ut i et blogginnlegg og hevdet det var en svertekampanje mot hun og ledelsen. foto Kristin Svorte /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vekket sterke reaksjoner da direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth (43) i helga skrev et blogginnlegg der hun hevdet hun selv og bedriften er utsatt for en svertekampanje.

Nestleder Fredrik Thorleif Oftebro i Norsk Tjenestemannslag sa til Dagbladet i går at de hadde registrert Traaseths blogginnlegg i etterkant av flere stevninger mot Innovasjon Norge.

Ansatte reagerer Nå går de ansatte i Innovasjon Norge ut mot Krohn Traaseths valg om å blogge om saken:

- Vi mener at interne forhold alltid må håndteres internt først. Innovasjon Norge har på lik linje med andre bedrifter i Norge retningslinjer for hva man formidler eksternt. Disse tilstreber vi å følge også i denne saken, skriver flere tillitsvalgte i en e-post til Dagens Næringsliv.

Dagbladet har vært i kontakt med Parat-tillitsvalgt i Innovasjon Norge, Tom Hald Falck, som er en av forfatterne bak e-posten. Han ønsker ikke å uttale seg alene på vegne av resten av de tillitsvalgte, men sier de står inne for e-posten sendt til DN.

E-posten er signert av følgende tillitsvalgte i Innovasjon Norge:

• Tom Falk Hald, på vegne av Parat i Innovasjon Norge
• Håvard Næss Thomassen og Arne Østreng, på vegne av SAN-sammenslutningen i Innovasjon Norge
• Anne Marie Kittelsen, på vegne av NTL Innovasjon Norge
• Leela Borring Låstad, på vegne av Finansforbundet Innovasjon Norge

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, Kristin Welle-Strand, som opplyser at Traaseth ikke ønsker å kommentere saken.

Ingen svertekampanje De tillitsvalgte i bedriften reagerer i e-posten også på påstandene om en svertekampanje:

- Vi kjenner ikke til at det drives en svertekampanje mot ledelsen, skriver de tillitsvalgte og legger til at de ikke opplever noen ukultur i bedriften.

I blogginnlegget lørdag titlet «Ærre her det er party?» skriver Traaseth om det hun kaller drittpakker.

«Hva er svertekampanjer (drittpakker) og hvordan skiller de seg fra sunn, konstruktiv og viktig kritikk som av og til også skal felle ledere og andre personer med makt?

«Svertekampanjer er et velkjent fenomen, ikke bare her i landet. Men er det greit? Mange ser på, observerer i det stille, trekker seg tilbake, det blir ubehagelig og risikofylt å mene noe. Få eller ingen tør å snakke åpent om det, for det skal man ikke. Spesielt ikke sjefer. Det kan være farlig. Så derfor skal vi snakke litt om det.»

Kutt og høye lønninger I sitt halvannet år i Innovasjon Norge har direktøren stått i bresjen for store omstillinger og kutt i ansatte. Selskapet er siden blitt stevnet av seks ansatte i Norsk Tjenestemannslag (NTL), som hevder seg oppsagt på usaklig grunnlag.

Fagforeningen har reagert på at lederne i bedriften har fått høyere lønninger samtidig som flere av de ansatte har mistet jobben, ifølge Dagsavisen.

Fredrik Thorleif Oftebro i Norsk Tjenestemannslag sa til Dagbladet i går at Krohn Traaseth som leder for en stor bedrift må tåle en debatt når det skjer omstillinger.

- Det er naturlig at det blir debatt. Det må man tåle når man er leder, sier han.

Han vil ikke gå inn på situasjonen til de seks ansatte som hevder seg sagt opp på usaklig grunnlag.

- Vi håper vi finner løsninger på veien før det eventuelt går rettens vei. Det ser ut som det kan bli løst, men alt er ennå usikkert. Vi er ikke pessimistiske, sier han.

- Vi her ikke som mål å havne i retten, men vi trenger gode løsninger og gode forlik, sier han til Dagbladet.