Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatte reagerer på at Listhaug vil gi dem blomster: - Kaller det naziblomster

Justisdepartementet la ut melding på intranettet om at ansatte kunne få Listhaug-blomster med seg hjem. Det misliker flere av de ansatte sterkt.

BLOMSTERHAV: Justisminister Sylvi Listhaug på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. En Facebook-aksjon ble satt i gang til støtte for den hardt pressede justisministeren. Nå reagerer ansatte på at Listhaug ga dem tilbud om å ta med seg blomster hjem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLOMSTERHAV: Justisminister Sylvi Listhaug på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. En Facebook-aksjon ble satt i gang til støtte for den hardt pressede justisministeren. Nå reagerer ansatte på at Listhaug ga dem tilbud om å ta med seg blomster hjem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag viste justisminister Sylvi Listhaug (Frp) stolt fram blomsterhavet hun har fått til fra sine støttespillere.

Flere høyreekstreme og kraftig innvandringsfiendtlige grupperinger oppfordret til å sende blomster til Listhaug.

I dag ble det lagt ut en melding på intranettet hos Justisdepartementet om at ansatte kan ta med seg de flere hundre blomstene hjem.

Det får flere ansatte til å reagere sterkt, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg fikk reaksjoner fra medlemmer i Justisdepartementet om meldingen på intranettet, sier leder for NTL Sentralforvaltningen - som organiserer de ansatte i departmentene - Bjørn Halvorsen, til Dagbladet.

Ifølge kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet, var det Sylvi Listhaug selv som ønsket å gi de ansatte tilbudet om å ta med seg en bukett.

- Kom fra flere høyreekstreme

- Reaksjonene er sterke fordi kampanjen om å sende blomster kom fra flere høyreekstreme grupper. Mange av de ansatte i Justisdepartementet jobba også i høyblokka 22. juli, da Norge ble rammet av høyreekstrem terror, sier Halvorsen.

En støtteaksjon for Listhaug ble satt i gang på Facebook-gruppa «Slå ring om Norge». Også Facebook-sidene «Norge fritt for Islam» og «Vi som støtter Sylvi Listhaug» kom med slike oppfordringer.

På den førstnevnte siden omtales Listhaugs sjef, statsminister Erna Solberg (H), blant annet som en forræder.

Listhaug har selv tatt kraftig avstand fra gruppa «Slå ring om Norge».

«Jeg ser likevel at noen i enkelte ytterliggående grupper også har tatt initiativ til å sende meg blomster. Det synes jeg ikke noe om. Jeg tar fullstendig avstand fra hatefulle ytringer, hets og rasisme», skriver hun og fortsetter:

IKKE TILLIT: Krf har hatt møter om mistillitsforslaget. Landsstyret har ikke tillit til Sylvi Listhaug. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

«Enkelte av disse gruppene på Facebook skjuler seg bak vanlige navn, men sprer grusomme holdninger som vi må bekjempe. Jeg oppfordrer derfor dere alle til å aktivt ta avstand fra grupper som for eksempel 'Slå ring om Norge'».

- Naziblomster

Halvorsen synes dermed det er meget korttenkt at departementet har sendt ut en slik invitasjon til å ta med blomster.

- De ansatte synes det er veldig korttenkt og lite veloverveid med et slikt tilbud. Enkelte kaller det naziblomster. Det er ikke bare blomster fra organiserte høyreekstreme, men det står ikke noe hvem de kommer fra, så vi vet aldri, sier han.

- BURDE IKKE GÅ: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell kommer med sin analyse om situasjonen på Stortinget. Flere av partiene har innkalt til møter der de diskuterer hvordan de skal håndtere mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug. Video/reporter: Emilie Rydning Vis mer

Meldingen ble fjernet fra intranettet etter reaksjonene.

- Et ønske fra Sylvi Listhaug

- Vi la ut en linje om at de som ønsket kunne hente blomster. Det var en haug fra fredag og i dag. Det var et ønske fra Sylvi Listhaug selv å gi det tilbudet til de ansatte. Veldig mange stilte seg positive og har benyttet seg av det, sier kommunikasjonssjef i Justisdepartemetet Gunnar Johansen til Dagbladet.

Han sier han tok kontakt med hovedvernombudet i departementet da det begynte å svirre rykter om at enkelte hadde reagert.

- Den lokale NTL-tillitsvalgte fortalte at det nettopp var kommet en reaksjon. Jeg synes det var riktig å ta ned meldingen når hovedvernombudet bekreftet reaksjoner, uansett hvor får det var, sier han.

Han sier han ikke kjenner detaljene i de negative reaksjonene, blant annet om at enkelte skal ha kalt det «naziblomster».

- Jeg kjenner ikke de detaljene, sier han.

Ber om beklagelse

Halvorsen i NTL sentralforvaltningen mener Listhaug bør beklage.

- Sylvi Listhaug har innrømmet at det er organisert fra flere høyreekstreme hun tar avstand fra. Det burde komme en beklagelse til de ansatte. Sylvi Listhaug er øverste ansvarlig i Justisdepartementet, selv om det kan være andre som har lagt ut tilbudet. Dette vitner uansett om dårlig dømmekraft fra øverste ansvarlig, sier han.

- Om noen krevet en beklagelse, er det selvfølgelig noe vi skal vurdere, svarer Johansen.

- JEG SYNES HELE GREIA ER LITT BARNSLIG: Listhaugs skjebnemøte står for tur, og dette mener folket om saken. Video: Emilie Rydning / Klipp: Frida Andersen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!