Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatte rystes: Hatbrev, avføringspose og hærverk

Brevet signert «to kollegaer» er anmeldt. Nå vurderer politiet DNA-analyser, etter at flere ansatte ved Førde helsetun har opplevd ubehagelige episoder.

UBEHAGELIG: Flere av de ansatte ved Førde helsetun opplever den uavklarte situasjonen som ubehagelig. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
UBEHAGELIG: Flere av de ansatte ved Førde helsetun opplever den uavklarte situasjonen som ubehagelig. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

FØRDE/OSLO (Dagbladet): Ingen vet hvem som står bak, og episodene har kommet helt uten forvarsel. I løpet av 2019 har flere hendelser gått inn på minst fire kvinnelige ansatte ved Førde helsetun.

Foreløpig siste episode fant sted tidligere i oktober. Brevets innhold var ikke til å misforstå.

«Vi lurer veldig på om du er dum eller spiller dum», «spørs om du klarer å gjøre deg like populær hos den nye sjefen» og «vi har god tro på at du hadde passet godt inn i helsevesenet i ditt eget hjemland».

Dette er utdrag fra ett av flere brev skrevet i samme stil, og levert til ansatte ved helseinstitusjonen. Brevets avsender er imidlertid anonym. «Helsing frå to kollegaer» er det nærmeste man kommer identifisering.

BREV: Dagbladet har fått innsyn i ett av flere brev ansatte ved Førde helsetun har fått. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
BREV: Dagbladet har fått innsyn i ett av flere brev ansatte ved Førde helsetun har fått. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Ingen mistenkte

- Vi ser alvorlig på dette, og etterforsker saken med prioritet. Det er allerede gjennomført avhør, men vi står foreløpig uten konkrete mistenkte, sier etterforskningsleder Stine Mari Vårdal ved Vest politidistrikt.

De etterforsker nå saken som hensynsløs atferd, etter straffelovens paragraf 266 som straffes med bøter og i verste fall fengsel i inntil to år. Brevet som kom tidligere i oktober er så langt det eneste som er anmeldt. Dagbladet er imidlertid kjent med at det har vært flere hendelser mot konkrete ansatte ved samme institusjon i løpet av 2019.

En ansatt skal ha kommet ut fra vakt og funnet samtlige dekk på bilen tømt for luft. Flere har fått dekk punktert med en skarp gjenstand, mens en fant bilen sin skrapet opp. I tillegg skal en av kvinnene ha funnet en pose av samme type som benyttes ved Førde helsetun lagt utenfor døra si hjemme. Posen var fylt med avføring.

- Selv om bare en av episodene er anmeldt, ser vi også de andre hendelsene i sammenheng med brevet. Vi er i dialog med både arbeidsplassen og kommunen om det som har skjedd, og vil fortsette å følge dem opp fortløpende, sier etterforskningsleder Vårdal.

Fingeravtrykk og DNA

Med bakgrunn i blant annet signaturen på brevet, jobber politiet nå ut ifra en hypotese om at det er kollegaer ved helseinstitusjonen som står bak. De utelukker imidlertid ikke at det er andre som kan ha sendt brev eller plaget de ansatte.

Vårdal forteller at de gjør fortløpende vurderinger av hva slags tekniske etterforskningsskritt de skal ta i bruk.

- Det kan bli aktuelt å undersøke både fingeravtrykk og DNA fra det anmeldte brevet, men dette er så langt ikke gjennomført, sier etterforskningslederen.

- Bekymret og preget

Kommunalsjef for helse- og omsorg i Førde kommune, Kurt Even Andersen, er i likhet med de involverte kvinnene rystet over hva som har skjedd ved arbeidsplassen. Han forteller til Dagbladet at kommunen nå følger opp saken sammen med personalledelsen ved helsetunet.

KOMMUNALSJEF: Kurt Even Andersen i Førde kommune sier de tar situasjonen på alvor. Foto: Førde kommune
KOMMUNALSJEF: Kurt Even Andersen i Førde kommune sier de tar situasjonen på alvor. Foto: Førde kommune Vis mer

- Vi har hatt samtaler med de involverte, personalmøte og har vært i kontakt med bedriftshelsetjenesten som er koblet inn. I tillegg jobber vi tett med politiet i etterforskningen, og bidrar med det vi kan der, sier Andersen.

Han beskriver den uavklarte situasjonen som uvirkelig. Det at man foreløpig ikke aner hvem som står bak, gjør også sitt med arbeidsmiljøet ved helseinstitusjonen.

- Det gjør selvsagt de ansatte bekymret og preget. Det er viktig at det nå ikke oppstår rykter og en situasjon der de ansatte mistenker hverandre. Det er over 100 ansatte ved helsetunet, og inntil videre må vi bare anta at alle er uskyldige, forteller Andersen.

Kommunalsjefen vil ikke forskuttere hva som vil skje med vedkommende, dersom det likevel skulle vise seg å være ansatte ved helsetunet som står bak, slik signaturen på brevene indikerer. At reaksjonen kan bli hard, legger han derimot ikke skjul på.

- Det er klart vi ser alvorlig på dette. Jeg har aldri tidligere vært borti en slik situasjon som kommunalsjef, sier Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media