Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatte sjikaneres: - Gruer oss til jobb

Hverdagen har blitt et mareritt for flere ansatte ved Førde helsetun. Nå forteller de om sjikanerende brev signert «kollegaer», hærverk og avføring levert på døra.

PREGET: De fire kvinnene som er ansatt ved Førde helsetun sier de er sterkt påvirket av hendelsene det siste halvåret. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
PREGET: De fire kvinnene som er ansatt ved Førde helsetun sier de er sterkt påvirket av hendelsene det siste halvåret. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

FØRDE/OSLO (Dagbladet): I årevis har de gledet seg til å gå på jobb på Førde helsetun. Nå gruer de seg. I løpet av det siste halvåret har kvinnene opplevd alt fra hatbrev og punkterte dekk til å få en pose med avføring levert på døra hjemme. Så langt peker sporene mot at det er ansatte ved samme arbeidsplass som står bak.

Dagbladet har vært i kontakt med fire av de ansatte ved helseinstitusjonen. De ønsker ikke å stå fram med navn fordi miljøet er lite, men vil likevel fortelle om de rystende hendelsene som startet med et hatbrev for flere år siden, og som har eskalert kraftig det siste halvåret.

- Dette påvirker oss sterkt. Personlig opplever jeg stress og hjertebank daglig, noe jeg aldri har hatt på jobb tidligere. Det er svært vanskelig å gå på vakt. Ut ifra de anonyme brevene er det tydelig at de er sendt fra en person som kjenner arbeidsplassen vår svært godt. Det er urovekkende, sier en av de fire.

Hatbrev

«Vi lurer veldig på om du er dum eller spiller dum», «spørs om du klarer å gjøre deg like populær hos den nye sjefen» og «vi har god tro på at du hadde passet godt inn i helsevesenet i ditt eget hjemland».

Dette er utdrag fra ett av flere brev skrevet i samme stil, og levert til ansatte ved helseinstitusjonen. Brevets avsender er imidlertid anonym. «Helsing frå to kollegaer» er det nærmeste man kommer identifisering.

- Noen har fått ganske sterke trusler, blant annet av rasistisk karakter. Andre har fått beskjed om at de har fått for stor innflytelse i jobben sin. Dette mangfoldet gjør at det er tydelig skrevet av en person som kjenner interne forhold på Helsetunet, sier de fire som selv innehar forskjellige posisjoner ved avdelingen på institusjonen.

BREV: Dagbladet har fått innsyn i ett av flere brev ansatte ved Førde helsetun har fått. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
BREV: Dagbladet har fått innsyn i ett av flere brev ansatte ved Førde helsetun har fått. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Avføring ved privathus

I tillegg til anonyme hatbrev har flere av de ansatte opplevd andre skremmende opplevelser. En av dem fant for kort tid siden en pose med avføring utenfor døra der hun bor. Posen var identisk med de som brukes ved Førde helsetun.

- Jeg ble selvsagt helt rystet da jeg fant den. Jeg kastet den umiddelbart i søppeldunken for at barna mine ikke skulle se den. Fire dager etterpå fikk jeg et hatbrev. Da tenkte jeg at det kunne være en sammenheng, men det var for seint å finne igjen posen med tanke på spor. Det var så personlig og ufint at tårene mine bare rant. Jeg forstår ikke at noen kan finne på å mene noe slikt om andre, forteller kvinnen.

Brevet, som i likhet med posen ble levert til hennes private adresse, fikk henne imidlertid til å kontakte politiet. De har nå satt i gang etterforskning av episodene, og ifølge Dagbladets opplysninger har politiet allerede vært på den aktuelle avdelingen ved Førde helsestun for å sikre seg bevis.

Etterforskningsleder Stine Mari Vårdal bekrefter at politiet ser både brevene og de andre hendelsene i sammenheng med hverandre. Så langt har de ingen mistenkte i saken.

Utsatt for hærverk

Alle de fire kvinnene har opplevd episoder hvor det er utført hærverk mot bilene deres mens de har stått parkert på jobb. En av dem kom ut til samtlige dekk tømt for luft, uten at det var skade på dem. Andre har fått dekk punktert med skarpe gjenstander.

- En opplevde også at hennes bil var skrapet opp med en spiss gjenstand da hun kom ut fra jobb en dag. Nå håper vi bare at politiet tar denne saken på alvor, og gjør det som er mulig for at vi skal slippe å oppleve slike episoder i framtida, sier kvinnene, som også ser at arbeidsmiljøet ved helseinstitusjonen blir skadelidende så lenge saken ikke er oppklart.

- Nå går ansatte rundt og skuler på hverandre, og lurer på hvem det er som har gjort dette. Det tærer på oss alle, og i ytterste konsekvens på pasientene, sier de fire, og legger til:

- Vi opplever dette som svært tøft, og det er en stor belastning å gå på jobb. Vi stortrives alle i jobben, men nå gruer vi oss. Slik skal det ikke være.

- Bekymret og preget

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med kommunalsjef for helse- og omsorg i Førde kommune, Kurt Even Andersen, i forbindelse med saken. Han forsikrer at de ser alvorlig på episodene.

KOMMUNALSJEF: Kurt Even Andersen i Førde kommune sier de tar situasjonen på alvor. Foto: Førde kommune
KOMMUNALSJEF: Kurt Even Andersen i Førde kommune sier de tar situasjonen på alvor. Foto: Førde kommune Vis mer

Han beskriver den uavklarte situasjonen som uvirkelig. Det at man foreløpig ikke aner hvem som står bak, gjør også sitt med arbeidsmiljøet ved helseinstitusjonen.

- Det gjør selvsagt de ansatte bekymret og preget. Det er viktig at det nå ikke oppstår rykter og en situasjon der de ansatte mistenker hverandre. Det er over 100 ansatte ved helsetunet, og inntil videre må vi bare anta at alle er uskyldige, forteller Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media