St. Olavs hospital:

Ansatte smittes som aldri før

Sykehusdirektør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital forteller at de aldri før har hatt så mange covid-19-tilfeller blant ansatte, og at dette bidrar til å sprenge kapasiteten.

TAR GREP: St. Olavs hospital tar en rekke grep som følge av det som beskrives som en ekstremt krevende situasjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TAR GREP: St. Olavs hospital tar en rekke grep som følge av det som beskrives som en ekstremt krevende situasjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Mandag kveld opplyste sykehusdirektør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital i Trondheim at sykehuset nå tar en rekke grep for å sikre forsvarlig drift. Til Dagbladet forteller hun at de aldri før har hatt så mange covid-19-tilfeller blant ansatte.

- Det er ekstremt krevende for våre ansatte i denne situasjonen, både når det gjelder å utsette planlagt behandling og å stå i en situasjon hvor kapasiteten er såpass sprengt som den er nå, sier Aasved til Dagbladet og fortsetter:

- På den ene siden har vi et særlig problem med utskrivningsklare pasienter, i tillegg til innlagte pasienter med covid-19, RS-virus og andre luftveisinfeksjoner. På den andre siden har vi aldri hatt så mange coronasyke ansatte før, i tillegg til at mange har andre luftveisinfeksjoner. Det er totaliteten som nå sprenger kapasiteten ved sykehuset.

I forrige uke opplyste St. Olavs hospital at de på det tidspunktet hadde 42 nye smittetilfeller blant ansatte.

SYKEHUSDIREKTØR: Grethe Aasved ved St. Olavs hospital. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SYKEHUSDIREKTØR: Grethe Aasved ved St. Olavs hospital. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Beredskapsnivå

Mandag besluttet sykehuset blant annet å utsette planlagte operasjoner som krever innleggelse og som kan vente, en del dagkirurgiske inngrep som kan vente og en del polikliniske konsultasjoner som kan vente. Dagbladet spurte henne om hva som er forskjellen på å gjøre disse endringene og å heve beredskapsnivået til rødt nivå.

- Det har ikke så mye å si om vi kaller det grønt, gult eller rødt. Vi har de ansatte som vi har, og det blir ikke flere ansatte tilgjengelig om vi hever til rødt beredskapsnivå, sier sykehusdirektøren:

- I tillegg håper vi at våre ansatte snart skal få tredje vaksinedose. Som sagt har vi aldri hatt så mange coronasyke ansatte noen gang, og de er jo fullvaksinerte.

- Hvorfor er det så mange ansatte som har fått covid-19 nå?

- Det har nok noe med immuniteten i befolkningen å gjøre. De første ansatte hos oss som ble vaksinert, ble vaksinert i januar og februar, så det er lenge siden de fikk andre dose. Det er ikke noe forskjell på helsepersonell og andre fullvaksinerte i samfunnet som nå blir syke.

NYE TILTAK: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad deltok under pressekonferansen om den økende smittesituasjonen i landet, fredag 12. november 2021. Vis mer

- Utrolig leit

På nåværende tidspunkt har sykehuset 21 innlagte covid-19-pasienter, 21 innlagte barn med RS-virus og 22 utskrivningsklare pasienter, noe sykehuset omtaler som et høyt antall. Det er som følge av dette at sykehuset nå tar grep.

- Jeg tenker at folk skal være trygge på at de får øyeblikkelig hjelp dersom de har behov for det, i tillegg til at personer med kreftdiagnoser og barn skal være trygge på at de får hjelp. Det er utrolig leit for de pasientene som trenger behandling, selv om vi kan utsette slike operasjoner uten at det utgjør fare for liv og helse, sier Aasved.

- Hva skjer om den negative utviklingen fortsetter?

- Da blir vi nødt til å utsette enda mer. Nå utsetter vi for eksempel planlagte operasjoner som krever innleggelse og som kan vente, en del dagkirurgiske inngrep som kan vente og en del polikliniske konsultasjoner som kan vente. Dette kan vi ta ytterligere ned for å frigjøre enda flere ansatte, slik at de kan ta imot pasienter på de nye sengepostene som vi nå oppretter.

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Tiltak

Mandag formiddag snakket Dagbladet med kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune, som sier at det foreløpig ikke er naturlig å gjøre forskriftsendringer i kommunen.

- Vi har et ekstraordinært formannskapsmøte neste onsdag, hvor forskriften skal behandles. Da har vi forhåpentligvis også med oss litt mer kunnskap om coronasertifikatet, sier Wolden til Dagbladet.

Videre sier han at kriseledelsen håper at kommunen er over det verste med tanke på smitten.

- Men det er altfor tidlig å si. Vi har innført begrensninger i skole. Noen skoler er på gult nivå. Så får vi se om det er et virkemiddel for å få smitten litt ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer