Ansatte stjeler mer

Verdier for 1.3 milliarder kroner havnet i utro ansattes lommer i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er dessverre slik at ansatte stjeler mer enn før. I fjor stjal medarbeidere verdier for 200 millioner kroner mer enn året før, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetskoordinator i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Han påpeker at de ikke vet om det er flere ansatte som stjeler. Bare at beløpene det dreier seg om er større.

Beregninger HSH har foretatt viser at ansatte har forsynt seg med verdier for 1.3 milliarder kroner, det er nesten like mye som butikktyvene sto for.

Store mørketall

I 2004 stjal butikktyver verdier for 1,7 milliarder kroner.

-  Så stort svinn betyr døden for mange bedrifter, sier han.

HSH har gjort beregninger på grunnlag av 200 bedrifter som årlig melder inn svinn problemer til det Europeiske tyveri barometer.

-  I tillegg er det store mørketall her, sier han.

Thor Martin Bjerke mener for få bedrifter har oversikt over eget svinn.

FÅR ANSVAR: Paal Mathisen (24) har jobbet på Dressmann i fire år. -  Det er trist når ansatte forsyner seg av varene. Det skaper en ekkel atmosfære på arbeidsplassen, sier han. Foto: Robert S. Eik
FÅR ANSVAR: Paal Mathisen (24) har jobbet på Dressmann i fire år. - Det er trist når ansatte forsyner seg av varene. Det skaper en ekkel atmosfære på arbeidsplassen, sier han. Foto: Robert S. Eik Vis mer

-  De færreste jobber systematisk med å få oversikt over eget svinn og tiltak for å forhindre tyverier blant ansatte. Det er ris til egen bak, for et er enklere og billigere å øke fortjenesten med å redusere svinn, enn å ta markedsandeler, sier sikkerhetskoordinatoren.

Redusert svinn

Varner-gruppen, som omfatter blant annet de kjente klesbutikkene Dressmann, Bik-bok og Cubus, har slitt mye med svinn blant de ansatte.

-  Vi har de siste åra satt problemet på dagsordenen og jobbet systematisk for å få ned svinnet, sier Runar Karlsen, sikkerhetssjef i Varner-gruppen AS. Han påpeker at de nå har fått redusert svinnet blant ansatte med om lag 25 prosent.

-  Vi har jobbet med holdninger blant de ansatte, involvert dem og synliggjort instruksene på en positiv måte, sier Karlsen.

Paal Mathisen (24) har jobbet på Dressmann i Varner-gruppen i fire år. Han har opplevd ubehagelige episoder der ansatte har blitt tatt i tyveri.-  Det er trist når ansatte forsyner seg av varene. Det var ekstra leit når en søt jente som var veldig hyggelig ble tatt. Det skaper en ekkel atmosfære, sier han.

Forhold til jobben

Han tror interne tyverier i Varner-gruppen har gått ned fordi hver enkelt ansatt får mer ansvar.

-  Alle ansatte blir involvert i det som skjer i butikken. Du får et forhold til jobben din og da ønsker du ikke å bryte den tilliten, sier Paal Mathisen.