Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ansatte tok til tårene etter allmøte på Rygge: Trebarnsmora Malin har trolig ikke jobb å komme tilbake til

Ansatte ved Moss Lufthavn Rygge hadde tårer i øyekroken da de snakket om at de mest trolig vil miste jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYGGE (Dagbladet): I går opplyste styret i Rygge sivile lufthavn AS at den sivile trafikken fra Rygge lufthavn Moss avvikles fra 1. november 2016.

Det kan koste 1000 arbeidsplasser.

I dag ble ansatte i selskapet Aviator, som leverer bakketjenester på flyplassen, informert om situasjonen på et allmøte. Der var beskjeden at de kan komme til å miste jobben fra 1. november.

- Veldig trist Flere av de Dagbladet har snakket forteller at stemningen på møtet var trist og at flere tok til tårene.

Trebarnsmor Malin Willassen (25) fikk sitt tredje barn for en måned siden og når hun er ferdig i permisjon til høsten har hun trolig ingen jobb å komme tilbake til.  

- Det er veldig trist for alle ansatte og reiselivsnæringen. Det vil bli en vanskelig tid framover, sier Malin Willassen.

I seks år har hun jobbet i informasjonsavdelingen og ved gatene på flyplassen for selskapet Aviator.

Overrasket over politikerne Styret opplyser at den kommende flypassasjeravgiften, som innføres 1. juni, er utslagsgivende for nedleggelsen. Selskapet Ryanair har varslet at de vil si opp avtalen om basen dersom avgiften blir innført.

Halvparten av de 1000 ansatte som står i fare, er knyttet til selskaper rundt flyplassen.

Ett av disse selskapene er Unibuss som kjører flypassasjerer til og fra Rygge flere ganger om dagen.

Bussjåfør Vidar Bakke sier det er en tung dag for alle ansatte.                                                                                                                                       
- Det har vært snakket om lenge, men det kom likevel som en overraskelse. Jeg er mest overrasket over hvordan politikerne har reagert.

- Jeg hadde forventet mer av dem, sier Vidar Bakken.  

Bakken vet ikke om han vil miste jobben eller om han vil få andre arbeidsoppgaver i Unibuss. Han har jobbet for selskapet siden 2012 og ser mørkt på å søke nye jobber.

- Det er vanskelig å finne jobb når man har passert 50 år. Nå må jeg klippe meg og gjøre meg fin på håret igjen, sier Bakken.

- Føler meg ødelagt Marieny Drtiz flyttet fra Peru til Norge i 2014 og har gjennom arbeidet i Aviator lært seg norsk via gode kolleger på lufthavna. Hun snakker nærmest flytende norsk, men er redd for at hun står bakerst i jobbsøkerkøen på grunn av hennes bakgrunn.

- Jeg føler meg ødelagt. Nå må jeg søke meg ny jobb og som "ny" i Norge er ikke det enkelt.

- Selv føler jeg at jeg ikke snakker så godt som arbeidsgivere krever, så jeg synes hele situasjonen er vanskelig, sier Marieny Drtiz. 

Har plan B Et av de selskapene som har ansvaret for blant annet driften av kioskene ved flyplassen er Select Service Partner (SSP). De har om lag 50 ansatte på den private lufthavna.

Driftssjef Martin Andersson sier han ikke ønsker å gi opp håpet om å berge arbeidsplassene ennå, men innrømmer at det ser veldig mørkt ut. Han sier at alle hans ansatte frykter for jobben sin.

- Det er fryktelig leit, de ansatte stiller mange spørsmål og lurer på om de får en annen jobb internt i selskapet, sier Andersson.

Driftssjefen i SSP sier at det har vært spekulert såpass lenge om flyplassen består eller ikke består, så selskapet har allerede lagt en plan B for de ansatte, men ønsker ikke å kommentere om det er noen som eventuelt må gå.

Assisterende driftssjef Hanna Melby i Select Service Partner (SSP) sier det er verst for dem som bor i Østfold-regionen.

- Selv bor jeg i Oslo, har en økonomiutdanning og kan ha andre ting å falle tilbake på dersom jeg mister jobben. De som bor i regionen og har barn som ikke har mulighet til å pendle til for eksempel Oslo kan få den største utfordringen, sier Hanna Melby i SSP.

- Slag i magen Ordfører i Rygge kommune, Inger Lise Skartlien (AP), og ordfører i Moss kommune, Tage Pettersen (H), sier at Østfold-regionen får nye utfordringer med enda flere arbeidsledige. Med 1000 nye arbeidsledige er det ventet at ledigheten i Østfold fylke vil stige fra 3,3 til 4 prosent. Det ser politikerne på som alvorlig. 

- Det er gjerne de unge i etableringsfasen som blir hardest rammet og Moss lufthavn Rygge er som arbeidsplass uerstattelig, sier Inger Lise Skartlien til Dagbladet.  

- Vi har de siste 4 åra mistet mange hjørnesteinsbedrifter i industrien og at vi nå mister Moss lufthavn Rygge er et slag i magen, sier ordfører i Moss, Tage Pettersen.

Ordførerne forventer nå at regjeringen ser konsekvensene av nedleggelsen av flyplassen og at Østfold kan få midler til å stimulere arbeidsledigheten. 
 

 REDD: - Nå må jeg klippe meg og gjøre meg fin på håret igjen. Vidar Bakken som jobber som bussjåfør i Unibuss vet ikke om han har jobb når Moss Flyplass Rygge legges ned.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
REDD: - Nå må jeg klippe meg og gjøre meg fin på håret igjen. Vidar Bakken som jobber som bussjåfør i Unibuss vet ikke om han har jobb når Moss Flyplass Rygge legges ned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
FLYTTER: Ryanair flytter sin virksomhet fra Moss Flyplass Rygge på grunn av flyseteavgiften. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FLYTTER: Ryanair flytter sin virksomhet fra Moss Flyplass Rygge på grunn av flyseteavgiften. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
BEKYMRET: Ordfører i Rygge kommune,  Inger Lise Skartlien (Ap), og ordfører i Moss Tage Pettersen (H), frykter for arbeidsledigheten i regionen når Ryanair flytter sin virksomhet fra Moss Flyplass Rygge på grunn av flyseteavgiften og flyplassen legger ned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BEKYMRET: Ordfører i Rygge kommune, Inger Lise Skartlien (Ap), og ordfører i Moss Tage Pettersen (H), frykter for arbeidsledigheten i regionen når Ryanair flytter sin virksomhet fra Moss Flyplass Rygge på grunn av flyseteavgiften og flyplassen legger ned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
BLIR ARBEIDSLEDIG: Emarieny Drtiz mister jobben hvis Ryanair flytter sin virksomhet fra Moss Flyplass Rygge på grunn av flyseteavgiften og flyplassen legger ned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BLIR ARBEIDSLEDIG: Emarieny Drtiz mister jobben hvis Ryanair flytter sin virksomhet fra Moss Flyplass Rygge på grunn av flyseteavgiften og flyplassen legger ned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!