Fiskeridirektoratet

Ansatte trakasseres: - Kan bli politianmeldt

Mange reagerte i sinne etter at Fiskeridirektoratet valgte å avlive hvalrossen Freya - det får de ansatte i direktoratet kjenne på kroppen.

AVLIVET: Hvalrossen Freya ble natt til søndag avlivet på Kadettangen. Det har mange reagert på. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
AVLIVET: Hvalrossen Freya ble natt til søndag avlivet på Kadettangen. Det har mange reagert på. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Sist søndag ble det kjent at Fiskeridirektoratet hadde gjennomført en kontrollert aksjon der hvalrossen Freya ble avlivet.

«Vi kom fram til at menneskers liv og helse kunne komme i fare» skrev fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding. Det bundet i at publikum ikke fulgte anbefalingene fra myndighetene om å holde avstand til det store dyret.

I ettertid har det haglet med reaksjoner.

NRK har blant annet omtalt at Bakke-Jensen og hans kone Hilde Sjurelv har mottatt drapstrusler fra hele verden etter at offentligheten fikk vite at Freya ikke lenger svømte rundt i norske farvann.

Nå har Fiskeridirektoratet valgt å stenge kommentarfeltet på Instagram-kontoen sin, som følge av de sterke reaksjonene som har kommet i etterkant av Freyas avlivning.

- Hovedårsaken til å midlertidig stenge kommentarfeltet er at det kommer mange, også stygge kommentarer, som ikke har noe å gjøre med den melding som er lagt ut. En del legger inn kommentarer helt uavhengig av hva innlegget i utgangspunktet handler om, skriver kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet, Anette Aase, i en e-post til Dagbladet.

Videre opplyser direktoratet at de bruker sosiale medier for å nå ut til forskjellige målgrupper, som for eksempel fritidsfiskere, men at det ikke er i allmennhetens interesse at sakens innhold overskygges av et kommentarfelt som handler om helt andre ting.

FREYA: Tre personer som badet på Kadettangen i Bærum fikk et litt for nært møte med hvalrossen Freya. Video: Tipser Vis mer

- Rettet direkte mot ansatte

Aase skriver at de vanligvis har en høy terskel for å slette kommentarer eller stenge kommentarfelt, men at en del av kommentarene er knyttet direkte til ansatte i Fiskeridirektoratet.

- De fleste kommentarene er protester på at vi avlivet hvalrossen i Oslofjorden. En del av dem er også rettet direkte mot ansatte i Fiskeridirektoratet og hva folk ønsker å gjøre med oss.

- Hvor kommer disse kontoene fra?

- Kommentarene kommer fra både Norge og utlandet, og i alle våre sosiale kanaler; Instagram, Facebook, Twitter og LinkedIn, skriver kommunikasjonsdirektøren.

KOSER SEG: Freya la seg ofte i fritidsbåter. Her på Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
KOSER SEG: Freya la seg ofte i fritidsbåter. Her på Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Vurderer alvorlighetsgraden

Aase ser ikke bort fra at enkelte kan bli politianmeldt.

- Kommentarer som er uakseptable etter for eksempel Facebook sine retningslinjer, melder vi inn til den aktuelle sosiale kanalen. Kommentarer som vi anser som trakassering av enkeltpersoner i direktoratet, sender vi gjennom vårt interne avvikssystem.

Hun fortsetter:

- Det blir så vurdert av våre jurister med kunnskap om personvern, om vi skal gå videre med saken. Hvis kommentaren inneholder grove og direkte trusler, blir de politianmeldt.

Hun legger til at kommentarfeltet vil bli åpnet igjen når oppmerksomheten rundt Freya sin avlivning har lagt seg.

Biolog Per Espen Fjeld har tidligere uttalt til Dagbladet at avlivningen av Freya var et helt riktig valg. Det kan du lese alt om her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer