Ansatte tror maktkampen i Orkla vil fortsette

De Orkla-ansatte frykter at maktkampen i selskapet vil fortsette etter generalforsamlingen, og de deler Heyerdahls kritikk mot finansmannen Christen Sveaas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slaget om Orkla står i morgen. Generalforsamlingen samles i Sarpsborg, der en ny bedriftsforsamling skal velges. Valgkomiteen har bare renominert tre av de gamle representantene, og mange av de nye oppfattes som Sveaas-vennlige.

Dermed ligger det an til at den omtalte finansmannen kan innkassere en seier i Sarpsborg, men Orkla-tillitsvalgt Stein Stugu tror at maktkampen vil fortsette med uforminsket styrke også etter generalforsamlingen.

Langvarig kamp

Stugu viser til at de tre største eierne i Orkla er Folketrygdfondet, Christen Sveaas og en stor aksjepost som de fleste antar tilhører Kjell Inge Røkke. Stugu er redd for en langvarig maktkamp mellom Røkke og Sveaas.

- Hvis det er Røkke som står bak aksjeposten, er det vanskelig å se for seg at han og Sveaas skulle bli enige om en agenda for Orkla. Dermed ligger det an til nye runder med kamp om makten i selskapet, med de negative konsekvenser det kan få for arbeidsplasser, sier Stugu til NTB.

Stugu klager på at flere av aksjonærene fører et skjult spill som han mener er uheldig for Orkla, og han tror at Sveaas bevisst jobber i kulissene for å ta makten i konsernet.

- Problemet er at enkelte aksjonærer føler et skjult spill som vi ikke har oversikt over. Fram til nå har det vært en maktkamp i Orkla der Heyerdahl og Sveaas representerer motpolene. I denne kampen er det bevisst lekket informasjon, som til tider har vært fordreid, noe som har vært ledd i en kampanje for å svekke Heyerdahl.

Enig i kritikken

- Betyr det at du er enig i Heyerdahls kritikk av Sveaas om at han står bak en bakvaskelseskampanje mot Orkla-ledelsen, og at målet er å svekke ledelsen slik at han selv kan overta makten i Orkla?

- I grove trekk oppfatter jeg situasjonen slik, og vi er enige i Heyerdahls beskrivelse av maktkampen. For eksempel har mye av informasjonen som er lekket gagnet Sveaas, men om det er Sveaas som enkeltperson som har stått bak, har jeg ingen forutsetninger for å hevde, understreker han.

Taktisk spill

Stugu tror at Sveaas bruker personkonfliktene i et taktisk spill for å dekke over det egentlige målet, nemlig å splitte opp Orkla.

- Før Sveaas kom inn i styret sa han at han ville se nærmere på kjemi- og medievirksomheten. Dessuten har Johan H. Andresen som er en av Sveaas' allierte, tatt til orde for å stykke opp Orkla og gi delene av selskapet direkte til aksjonærene. Summen av dette representerer en kortsiktighet som kan bety tap av arbeidsplasser, hevder han.

(NTB)