Ansatte ved Lier ventemottak får profesjonell hjelp etter brann

Det får ikke asylsøkerne.

<strong>SINTE OG SKUFFEDE ANSATTE:</strong> Natt til onsdag brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen, etter at noen tente på det som en protest mot forholdene ved der. På bildet: Hallstein Saunes, leder for Link AS, som drifter Lier ventemottak på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI), med ruinene i bakgrunnen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SINTE OG SKUFFEDE ANSATTE: Natt til onsdag brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen, etter at noen tente på det som en protest mot forholdene ved der. På bildet: Hallstein Saunes, leder for Link AS, som drifter Lier ventemottak på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI), med ruinene i bakgrunnen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): De ansatte ved Lier ventemottak får profesjonell hjelp med kriseteam i dag, forteller leder i Link AS, Hallstein Saunes til Dagbladet.

Natt til onsdag brant boligenhetene ved Lier Asylmottak ned etter at en liten gruppe med beboere fra mottaket tente på som en protest mot boforholdene der.

Saunes forteller at de har kalt inn til en debriefing med de ansatte i dag hvor blant annet bedriftshelsetjenesten med krisehåndtering vil være til stede.

- Vi skisserer videre en individuell oppfølging for hver enkelt person. Det er noen som har stått nærmere beboerne enn andre og som trenger litt ekstra oppfølging.

- Vårt personale er veldig skuffet, undrende og sinte. Det er masse følelser blant de ansatte rundt hvordan dette kunne skje. Det er jo en veldig liten gruppe som står bak dette som har fått til en tydelig markering over hva de synes om norsk asylpolitikk, sier han videre.

Får ikke profesjonell hjelp Bente Dalåker, regionssjef i Hero som drifter Haslemoen transittmottak, sier til Dagbladet at de tidligere beboerne ved Lier ventemottak som i går ankom Haslemoen med buss, ikke har mottatt noen form for hjelp fra spesialister.

- De har blitt innkvartet hos oss og blir nå tatt vare på av personalet, sier hun.

Dette forundrer ikke leder i Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli.

- Det er helt rimelig at de ansatte ved mottaket får dette tilbudet, men de som bodde der er jo i en helt annen situasjon. Dette er jo mennesker som er strippet for rettigheter. Beboere som ikke ble varslet om brannen har mistet alt de eide, sier hun til Dagbladet.

Noen er redde for å sove fordi de frykter at de skal bli hentet om natten og fraktet til Trandum, forteller hun videre.

- De bor på et sted fullt av usikkerhet og frykt, sier Partapuoli. 

Kantina snart i drift
Rundt 10-12 beboere er igjen på mottaket i Lier. Flest av dem er kvinner som holder til på det såkalte kvinnehuset, som ikke ble påtent. Og ifølge Saunes er Lier fortsatt et operativt mottak.

Ventemottaket har fått mye kritikk fra beboerne etter brannen. Og spesielt mattilbudet har fått mye oppmerksomhet.

Selv skriver Antirasistisk Senter i en mail til Dagbladet at de har intervjuet rundt 30 beboere ved Lier og Fagerli ventemottak før brannen brøt ut. Der ble det blant annet meldt om at det i perioder var så lite mat tilgjengelig at det har brutt ut slåsskamper over maten.  

Antirasistisk senters talsperson for afghanere, Zahir Athari, som gjennomførte matundersøkelsene ved mottakt spiste selv middag på Lier, og hadde dårlig mage i en uke etterpå. 

- Har ikke gjort noe galt - Hva tenker dere om kritikken asylsøkerne har rettet mot ventemottaket?

- Vi har et mandat å drifte et ventemottak, og vi har ikke fått tilbakemeldinger fra de som har gitt oss dette oppdraget om at vi har gjort noe galt. De som velger å bo her får et helt forsvarlig tilbud, sier Saunes.  

Han opplyser at gjennomsnittlig botid på mottaket vanligvis har vært tre måneder, men at det er en liten gruppe folk som har vært på mottaket i over to år.  

<strong>BRANN:</strong> Her brenner en av brakkene til Lier ventemottak ned til grunnen natt til onsdag.  Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet
BRANN: Her brenner en av brakkene til Lier ventemottak ned til grunnen natt til onsdag. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer